AcasăNewsCine dicteaza economia mondiala

Cine dicteaza economia mondiala

Bursele, in cadere libera

SUA au fost excluse din „Clubul tarilor AAA” de catre agentia de rating Standard&Poors, lovitura fara precedent la adresa celei mai mari economii a lumii.

Exista la nivel mondial un club exclusivist al bancherilor investitori. A nu se confunda cu oamenii de afaceri, indiferent care sunt sumele vehiculate de companiile lor. Acest club este reprezentat de trei agentii de analiza economica, financiara, care stabilesc ratinguri de tara: Standard’s & Poor’s, Moody’s Investor Services si Fitch Ratings.

„The Big Three” isi au sediile in SUA, dar Fitch are un cartier general si la Londra. Sunt controversate la nivelul guvernelor, dar niciodata la nivelul clubului exclusivist al investitorilor, care pot ridica o tara pe culmi sau o pot cobori in abisul falimentului. Cu cat este mai redus ratingul de tara, cu atat tara respectiva trebuie sa faca mai multe concesii pentru a atrage investitorii. Printre primii care se retrag dintr-o tara retrogradata sunt „investitorii institutionali”, cei care se ocupa de fondurile de pensii guvernamentale. Treptat, se retrag si ceilalti, lasand tarile respective prada revoltelor sociale.

Ban la ban trage

Investitorii nu au sentimente fata de o tara, mergand pe o singura deviza: „ban la ban trage”! David Beers, seful diviziei de ratinguri de tara a Standard&Poor’s, cu sediul in Centrul Rockefeller din New York, a declarat ca principalele elemente ale evaluarii ratingului au fost nivelul actual al datoriei SUA, traiectoria datoriei ca pondere in economie si „reticenta oficialilor alesi de a aborda perspectiva fiscala pe termen mediu”. Efectul imediat al acestei decizii este cresterea costurilor creditarii pentru administratia americana. Din „Clubul tarilor AAA” mai fac parte acum 15 tari, favorizate pentru imprumuturi cu rate reduse. SUA au reusit sa-si impuna dolarul la nivel mondial datorita investitorilor care au mers pe mana agentiilor de rating de tara. Abia acum, dolarul este pus prima data la indoiala, din 1917, cand a fost creditat de Moody’s. Analistii economici spun ca retrogradarea va baga piata de stocuri in vrie timp de cateva luni. In Europa, Moody’s a retrogradat Irlanda, Grecia si Portugalia, deja considerate „tari de interes speculativ” si tine in sah Italia si Spania, devalorizand moneda euro!

author avatar
Adina Mutar
348 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger