AcasăNewsCine controleaza 5G, stapaneste lumea!

Cine controleaza 5G, stapaneste lumea!

Suprematia pe piata digitala, noua cursa a inarmarii

An dupa an, Forumul de la Davos se transforma intr-o adunare cu caracter premonitoriu pentru omenire. Sau intr-o portavoce a intereselor personale ale miliardarilor ce vaneaza oportunitati de imbogatire rapida, cum e cazul lui George Soros. Gazda si organizator al evenimentului din Elvetia, omul de afaceri de origine maghiara a vorbit in 2019 despre pericolul China. Nu o China periculoasa militar si nici economic. Tehnologic. China vrea retea 5G si o va avea prin intermediul gigantilor Huawei si ZTE!

Suprematia pe piata digitala noua cursa a inarmarii

In era digitala, suprematia in lume poate fi detinuta doar de cel care controleaza tehnologia IT; armele devin jucarii in mainile soldatilor de tastatura, strategiile militare se construiesc doar de generali cu consilieri programatori. Unii au inteles despre ce e vorba, cazul Chinei, altii realizeaza ca deja au pierdut startul, vezi SUA. Iata de ce trebuie inteles ca, la Davos, George Soros n-a vorbit doar in nume propriu, ci a fost mesagerul unor ingrijorari majore – America realizeaza pericolul pe care il reprezinta o China capabila sa dezvolte si sa controleze tehnologia 5G!

Scandalul Huawei, perdea de fum

Criza din Venezuela e pistol de apa pe langa povestea asta. Scandalul Huawei a fost creat in laboratoarele CIA (o sustine chiar presa de peste Ocean), iar telul final il reprezinta inlaturarea cestui colos de pe piata digitala. De fapt, Washingtonul se teme ca Beijingul va utiliza tehnologia telefonica a Huawei pentru a asculta convorbirile clientilor, printre care demnitari sau ofiteri militari de rang inalt. Cu doar cateva zile in urma, Congresul American ridica problema cipurilor pe care China le-ar fi implantat in telefoanele Huawei, asigurandu-si, astfel, un avantaj militar extraordinar.

Ca sa echilibreze balanta sau macar sa incetineasca ritmul de crestere al dezvoltarii tehnologiei chineze, CIA ar fi pus la cale scandalul arestarii mostenitoarei imperiului Huawei. O data pornit tavalugul, cartile au fost aruncate pe masa: ambele tabere au declansat vanatoarea de fantome (arestari multiple de o parte si de alta), editia 2019 a Forumului de la Davos a fost transformata intr-un atac furibund la adresa Chinei, aliatii SUA sunt indemnati sa scoata in afara legii activitatea Huawei din fiecare tara in parte etc.

Trump, presiune si disperare in cadrul NATO

New York Times scrie ca, de aproape un an, Donald Trump duce o campanie acerba de convingere a aliatilor din cadrul NATO sa puna de urgenta un stop tuturor activitatilor derulate de Huawei si ZTE in tarile lor, precum si oricaror colaborari cu aceste doua companii. Totul tine de geostrategie, insa, pentru moment, demersul SUA nu prea da roade.

De exemplu, pana si aliatul traditional Marea Britanie ezita sa se conformeze. O asemenea cerere sperie Londra, motiv pentru care ministrul de Externe, Jeremy Hunt, s-a deplasat numaidecat la Washington pentru o serie de intrevederi ce au avut ca tema o intrebare esentiala – „Ar trebui Marea Britanie sa riste relatiile cu Beijingul doar pentru a-i face pe plac lui Trump?”. New York Times continua dezvaluirile pe marginea subiectului: „Marea Britanie nu este singurul aliat al SUA care resimte presiunile. In Polonia, oficialii sunt supusi presiunilor pentru a opri compania Huawei sa construiasca o retea 5G de telecomunicatii. Oficiali din cadrul Administratiei Trump au sugerat ca viitoarele decizii privind stationarea trupelor americane – inclusiv perspectiva unei baze permanente denumite NATO – ar putea depinde de hotararea Poloniei in acest caz! Mai mult, oficiali americani s-au deplasat anul trecut in Germania, unde este nucleul uriasei retele de fibra optica a Europei si unde compania Huawei vrea sa construiasca releele sistemului. Mesajul delegatiei SUA a fost categoric – «Orice profit economic oferit de utilizarea tehnologiei 5G este depasit de amenintarile de securitate la adresa aliantei NATO»”.

Concluzia nu poate fi decat urmatoarea: din 2018 incoace, Statele Unite au initiat o campanie globala secreta, iar pe alocuri chiar amenintatoare pentru a opri Huawei si alte firme chineze (ZTE) sa participe la dezvoltarea cea mai importanta dezvoltare a tehnologiei IT – aparitia 5G.

De ce se teme Washingtonul. Explicatii

Din capul locului trebuie inteles faptul ca noua cursa a inarmarii implica mai degraba tehnologie decat armament clasic. Intr-o era in care cele mai puternice arme (exceptie fac cele nucleare) sunt controlate cibernetic, cine detine dominatia asupra retelelor 5G va fi in avantaj economic, informational si militar.

Si, totusi, ce inseamna 5G, o retea ca functioneaza, deja, in SUA, in orasele Dallas si Atlanta (e drept, ca prin sisteme prototip)? In primul rand, este o retea mult mai rapida (datele se vor descarca aproape instant, chiar si in telefonia mobila), o retea construita pentru a permite functionarea senzorilor, robotilor, vehiculelor autonome si a altor dispozitive care vor transmite permament cantitati mari de date astfel incat uzinele, santierele de constructii si chiar orase intregi vor putea fi gestionate fara o interventie umana totala. De asemenea, reteaua va permite utilizarea in mod mai eficient a sistemelor de realitate virtuala si a instrumentelor de inteligenta artificiala (aspect foarte important).

Insa, ce-i bun pentru omul de rand capata interes si pentru serviciile de informatii, dar si pentru cyber-teroristi. Iata de ce agentii CIA si directorii firmelor de telecomunicatii din SUA au oferit administratiei Trump informatii cu privire la potentialul urias generat de reteaua 5G. De aici si concluzia presedintelui american – trebuie sa existe un singur invingator in aceasta cursa a inarmarii, iar partea care pierde trebuie exclusa de pe piata digitala!

Nu in ultimul rand trebuie spus ca preocuparile SUA sunt deja o urgenta, in contextul in care tot mai multe state (inclusiv Romania!) pornesc negocierile cu firmele interesate si capabile sa le construisca retele 5G. Licitatiile vor avea loc anul acesta, iar la mijloc sunt contracte in valoare de sute de miliarde de dolari! Asadar, si un interes economic major.

Acuzatii peste acuzatii

Departamentul de Stat din Statele Unite a facut publice acuzatiile din doua dosare deschise impotriva companiei chineze Huawei si a lui Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei si director financiar al acesteia.Printre capetele de acuzare se numara frauda bancara, spalare de bani, obstructionarea justitiei si furt tehnologic.

Departamentul de Justitie acuza compania Huawei ca a furat informatii secrete de la compania americana T-Mobile si ca a incercat sa evite sanctiunile impuse impotriva Iranului.

Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei si director financiar al companiei, a fost arestata la inceputul lunii decembrie pe aeroportul din Vancouver, la cererea autoritatilor americane. Ea este acuzata de fraude in legatura cu incalcarea sanctiunilor impuse de Statele Unite impotriva Iranului. Autoritatile americane au inceput sa ancheteze compania Huawei din anul 2016, sub suspiciunea ca aceasta trimitea produse fabricate in Statele Unite catre Iran si alte tari, lucru care incalca legile de exporturi din SUA.

Atat Meng Wanzhou cat si reprezentantii companiei Huawei au negat acuzatiile aduse. Relatiile intre Ottawa si Beijing s-au deteriorat abrupt dupa arestarea lui Meng, China arestand in replica doi cetateni canadieni si condamnand la moarte un canadian gasit vinovat de trafic de droguri.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.342 afisari

4 COMENTARII

  1. Și cine poseda informațiile baba Vanga cucerește viitorul… 5G o alta găselniță o brisca pe lângă căruță când 4 G abea manat și scârțâie ca boii ce da vânt în vânt. Ca prinzi un mega +- tot același volum de info ai în răstimp de timp. Fas.

  2. Tehnologia 5G utilizează o lățime de bandă de până la 300 GHz, față de maxim 8 GHz pentru 4G

  3. Stăpânește lumea cine întrerupe comunicațiile deia în caz de necesitate iar companiile nu pot asigura comunicațiile ca sunt întrerupte armata trebuie sa asigure o frecventa ferita populației. Sa ne amintim de cazul Iovan. Ce faci fără semnal? Tema.

  4. Toți spun te rogi Manitu-Manitu. Greșit.
    Apelezi la moți. Pana vine armata STS, moți au triangulat au făcut focul au acordat prim ajutor dar au adus merinde dar au și făcut și așezat crucile ➕ 6 în 1 ca la șampon.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger