Rând pe rând, puținele exploatații comerciale de creștere a porcilor intră în faliment, lăsând piața românească la mâna importatorilor. Vinovat de această situație este chiar statul român, care, pe lângă lipsa unor măsuri concrete de combatere a pestei porcine africane, despăgubește doar în proporție de 60% pierderile fermelor afectate de boală.
Fermierii se plâng că nu își mai pot reveni după apariția pestei porcine africane în propriile exploatații comerciale. Și asta deoarece, în pofida declarațiilor oficiale, statul nu plătește decât 60% din pierderile financiare înregistrate din cauza pestei porcine africane. ”Sunt foarte mulți fermieri în faliment pentru că despăgubirile statului nu acoperă pierderile cu sutele de tone de furaje din fermă, care trebuie distruse, nu acoperă cheltuielile cu incinerarea porcilor, cu dezinfecția, cu teste repetate de sanitație, cu porcii santinelă. Și practic trebuie să o iei de la capăt și puțini mai pot face asta, din punct de vedere financiar. Cei mai afectați, care și-au asumat și cele mai mari riscuri, sunt cei care au avut pesta porcină africană în fermele de reproducție, pentru că investițiile în acestea sunt enorme. Până acum nu s-a luat nicio măsură concretă pentru stoparea pestei porcine africane. Legiferat, bătut în cuie, nu există decât acel ordin al fostului ministru Daea, dat pe ultima sută de metri, cu dimensiunea fermelor, în care se interzice creșterea a mai mult de 5 porci în gospodării pentru consum propriu. Dar acest ordin nu se poate aplica decât odată cu apariția în Monitorul Oficial a proiectului de ordin al ANSVSA, care este acum în mare dispută. Acest proiect, pe lângă faptul că interzice reproducerea porcilor în gospodării, aduce un lucru extrem de important: interzice orice fel de transport al porcilor fără documente de la direcțiile sanitar-veterinare”, ne-a declarat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.
Porcii-cadou, doar cu garanții de la stat
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a lansat în spațiul public propunerea instituirii unei zone de protecție în jurul fermelor, în care nimeni să nu mai crească porci și, în schimb, fermierii să ofere cetățenilor din zonă porci-cadou de Crăciun. ”O să relansăm creșterea porcilor în zonele în care boala este eradicată. Sunt mai multe scenarii, cel puțin în zonele de protecție. Unul ar fi să se interzică creșterea animalelor în gospodării și să se ofere de către marii fermieri un anumit număr de porci în preajma Sărbătorilor, dar să aibă acea zonă de protecție pentru că de multe ori boala nu era diagnosticată într-o fermă mare, de 50-60.000 de porci la îngrășat, dar era pe o rază de 10 kilometri, la o gospodărie sau la două gospodării, și legislația spunea că porcii aceia din exploatația mare nu mai au voie să părăsească exploatația, nu puteau fi duși nici spre abatorizare deși acolo nu era nimic și fermierii au ajuns să se roage să apară boala în fermă astfel încât să vină statul să-i sacrifice, să-i distrugă și să-i și despăgubească ca să-și poată relua activitatea pentru că ei practic erau blocați acolo”, a afirmat Adrian Oros, ministrul Agriculturii. De cealaltă parte, fermierii susțin că o astfel de măsură nu poate veni decât cu garanții solide din partea statului. ”Au existat mai multe discuții între fermieri și minister pe tema aceasta și au fost mulți fermieri care au spus că, decât să își pericliteze afacerea, mai bine să se impună această zonă de tampon, pe o rază de 10 km în jurul fermelor, în care populația să aibă interdicție de a crește porci și să primească, în schimb, câte un porc de Crăciun gratuit de la exploatațiile comerciale. Dar a fost un scenariu de discuție și condiționat de garanția statului că niciun cetățean nu va crește porci în acea zonă, adică autoritățile să-și facă treaba”, ne-a precizat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.