Cauta

Cine a fost Keith Haring, pictorul omagiat astazi de Google

Keith Haring a fost un artist si un activist social de anvergura, ce a impresionat intreaga comunitate occidentala in anii dinaintea incheierii Razboiului Rece, prin modul sau inedit de abordare a picturii.

Keith Haring s-a nascut pe 4 mai 1958 in orasul Reading din Pennsylvania, SUA si a crescut in Kutztown cu mama sa, Joan Haring si tatal sau, Haring Allen, un caricaturist. El a avut trei surori mai mici, Kay, Karen and Kristen. Interesant este faptul ca parintii sai au vrut neaparat ca numele tuturor copiilor sa inceapa cu litera ’’K’’.

America sfarsitului de secol XX era plina de artisti care mai de care mai talentati si mai competitivi in acapararea atentiei, dar si a recunostintei criticilor. Cum mijloacele ce-i erau la indemana erau foarte putine pentru a se evidentia, tanarul si talentatul pictor Keith Haring a avut ideea de a-si expune viziunea intr-un loc total neobisnuit, pana la acea vreme, pentru arta. La metrou. Asa ca s-a apucat sa deseneze peretii interiori ai statiilor de metrou nu cu acuarela sau alte tusuri clasice de pictura, ci cu creta colorata.

„Intr-o zi, in timp ce mergeam cu metroul, am vazut un panou gol, pe care ar fi trebuit sa fie o reclama. Mi-am dat seama imediat ca este locul perfect pentru a desena. M-am intors la suprafata si am cumparat o cutie de creta alba. Apoi am coborat din nou si am desenat. Era perfect – pe hartia neagra si moale, creta se asternea excelent si usor”, marturisea Keith Harding in Rolling Stones.

Operele sale au impresionat repede o lume intreaga prin stilul simplu, deschis, prin imagini energice, in culori vibrante, care acum sunt sunt apreciate de milioane de oameni din intreaga lume.

In anul 1988, Haring a aflat ca sufera de SIDA, iar in urmatorii doi ani si-a canalizat energia in educarea publicului cu privire la virusul HIV si la pericolul consumului de droguri. Keith Haring a murit pana la urma rapus de boala, pe 16 februarie 1990.

 

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • O companie de smartphone-uri din China umilește producătorii auto occidentali
  • Aer condiționat fără gaze poluante? Tehnologia refrigeranților solizi
  • Curățenie „made in Oradea” la Palatul Victoria: Bolojan, mopul magic al sinecuriștilor
  • Atac la siguranța națională. Angajații care opresc inundațiile, decimați de guvern
  • Bolojan vrea să bage frica în bugetari. Se fac liste negre cu protestatari
  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Exit mobile version