AcasăNewsCine a fost Keith Haring, pictorul omagiat astazi de Google

Cine a fost Keith Haring, pictorul omagiat astazi de Google

Keith Haring a fost un artist si un activist social de anvergura, ce a impresionat intreaga comunitate occidentala in anii dinaintea incheierii Razboiului Rece, prin modul sau inedit de abordare a picturii.

Keith Haring s-a nascut pe 4 mai 1958 in orasul Reading din Pennsylvania, SUA si a crescut in Kutztown cu mama sa, Joan Haring si tatal sau, Haring Allen, un caricaturist. El a avut trei surori mai mici, Kay, Karen and Kristen. Interesant este faptul ca parintii sai au vrut neaparat ca numele tuturor copiilor sa inceapa cu litera ’’K’’.

America sfarsitului de secol XX era plina de artisti care mai de care mai talentati si mai competitivi in acapararea atentiei, dar si a recunostintei criticilor. Cum mijloacele ce-i erau la indemana erau foarte putine pentru a se evidentia, tanarul si talentatul pictor Keith Haring a avut ideea de a-si expune viziunea intr-un loc total neobisnuit, pana la acea vreme, pentru arta. La metrou. Asa ca s-a apucat sa deseneze peretii interiori ai statiilor de metrou nu cu acuarela sau alte tusuri clasice de pictura, ci cu creta colorata.

„Intr-o zi, in timp ce mergeam cu metroul, am vazut un panou gol, pe care ar fi trebuit sa fie o reclama. Mi-am dat seama imediat ca este locul perfect pentru a desena. M-am intors la suprafata si am cumparat o cutie de creta alba. Apoi am coborat din nou si am desenat. Era perfect – pe hartia neagra si moale, creta se asternea excelent si usor”, marturisea Keith Harding in Rolling Stones.

Operele sale au impresionat repede o lume intreaga prin stilul simplu, deschis, prin imagini energice, in culori vibrante, care acum sunt sunt apreciate de milioane de oameni din intreaga lume.

In anul 1988, Haring a aflat ca sufera de SIDA, iar in urmatorii doi ani si-a canalizat energia in educarea publicului cu privire la virusul HIV si la pericolul consumului de droguri. Keith Haring a murit pana la urma rapus de boala, pe 16 februarie 1990.

 

author avatar
Ciprian Purice
1.286 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger