AcasăNewsCinci semne ale virusarii smartphone-urilor

Cinci semne ale virusarii smartphone-urilor

Virusii de pe smartphone va pot copia sau sterge fotografii, e-mail-uri sau alte date de pe telefonul mobil

Utilizatorii de smartphone care constata ca au de platit facturi prea mari sau ca li se descarca prea repede bateria pot fi victimele unui atac informatic, in urma caruia telefonul lor este utilizat de la distanta de hackeri.

Virusii de pe smartphone va pot copia sau sterge fotografii, e-mail-uri sau alte date de pe telefonul mobil

Virusii de Android inregistreaza o rata de crestere importanta de la o luna la alta si devin din ce in ce mai greu de detectat pentru utilizatorii de smartphone obisnuiti, care nu sunt suficient de atenti la securitatea telefonului. Potrivit specialistilor Bitdefender, cu toate masurile de precautie luate de hackeri, exista suficiente semne care tradeaza un telefon infectat. Iata cateva dintre ele:

1.     Facturi telefonice mai mari

Virusii de Android care infecteaza smartphone-urile trimit deseori SMS-uri la numere cu suprataxa, majorand brusc valoarea facturii telefonice. Unii dintre virusii de tip troian actioneaza mai discret si trimit doar cate un mesaj o data pe luna, pentru a nu trezi suspiciuni sau se pot dezinstala automat, dupa ce umfla enorm factura posesorului de smartphone.

2.     Trafic de date crescut

Virusii care transfera date catre terti pot fi detectati daca este verificata factura aferenta planului de date. Pot aparea astfel varfuri de download si upload, ceea ce indica faptul ca cineva sau ceva extrage date personale din telefon (poze, email-uri, etc). Prin setarea unui volum de trafic limita va puteti da seama rapid daca terminalul este infectat cu un virus care va fura date.

3.     Baterie descarcata prea repede

Daca nu instaleaza foarte multe aplicatii si nu desfasoara alte actiuni ce consuma rapid bateria telefonului, utilizatorii de terminale cu Android stiu, in general, cam care e durata intre doua incarcari ale bateriei. Unii virusi se pot da de gol prin faptul ca genereaza un consum neobisnuit de ridicat al bateriei.

4.     Scaderea performantei terminalului

In functie de specificatiile tehnice ale terminalului, infectia cu virusi poate cauza serioase probleme in ceea ce priveste performanta, intrucat hackerii incearca sa citeasca, sa scrie sau sa redirectioneze date din smartphone. Potrivit Bitdefender, verificarea memoriei RAM (Random Acces Memory) sau a consumului procesorului poate scoate la iveala prezenta virusilor activi pe telefon.

5.     Apeluri intrerupte

Virusii pot afecta apelurile realizate de pe terminal sau pe cele primite de la alte telefoane mobile. Convorbirile intrerupte sau alte interferente neobisnuite pot scoate la iveala existenta unor aplicatii periculoase. In consecinta, contactati operatorul si verificati daca intreruperile au la baza probleme aparute in retea. Daca raspunsul e negativ, e clar: cineva incearca sa va intercepteze convorbirile telefonice.

Solutia – un soft de securitate

O metoda sigura si simpla de a va proteja telefonul mobil de virusi este instalarea unui software de securitate pentru telefoane mobile. Versiunile de Android cele mai expuse la infectii cu virusi sunt: Gingerbread, Ice Cream Sandwich si Jelly Bean.

author avatar
Arpad Dobre
612 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger