AcasăNewsCinci scenarii pentru sfarsitul crizei

Cinci scenarii pentru sfarsitul crizei

Masurile de austeritate din Grecia duc la noi proteste, iar statul elen risca iesirea din zona euro

Analistii Bancii Nomura au sintetizat recent cinci scenarii pentru sfarsitul crizei datoriilor suverane din zona euro. Unele sunt credibile, altele par de domeniul stiintifico-fantastic.

Masurile de austeritate din Grecia duc la noi proteste, iar statul elen risca iesirea din zona euro

Scenariile au la baza solutii pentru iesirea din criza datoriilor suverane, cu accent special pe cele trei state cu mari probleme financiare: Grecia, Italia si Spania.

1. Iesirea rapida din criza – sanse de realizare: 5%

Acest scenariu poate deveni realitate daca UE dezvolta si extinde rapid Fondul de Stabilitate, taie si restructureaza datoriile suverane, iar Banca Centrala Europeana (BCE) scade dobanzile, pregatind uniunea fiscala.

2. Supravietuire cu eforturi foarte mari – sanse: 40%

Fondul de Stabilitate se implementeaza cu succes, randamentele obligatiunilor de stat ale Spaniei si Italiei scad, dupa ce solvabilitatea lor devine credibila. Zona euro supravietuieste, dar cu pretul unei cresteri economice mici pe termen lung.

3. Taras prin mocirla – sanse: 35%

BCE nu ia masuri suficiente pentru reducerea randamentelor obligatiunilor de stat, iar Spania si Italia pierd accesul pe piata, fortand triplarea Fondului de Stabilitate, spre nemultumirea contributorilor. Europa trebuie sa continue eforturile spre realizarea uniunii fiscale.

4. Faliment necontrolat in zona euro – sanse: 12%

Grecia da faliment, iar BCE anuleaza sprijinul pentru bancile elene. Statul elen intra intr-o recesiune economica adanca, de 20%, iar autoritatile UE sunt obligate sa tripleze Fondul de Stabilitate, pentru a salva Spania si Italia.

5. Fragmentarea partiala sau totala a zonei euro – sanse: 8%

Grecia paraseste zona euro dupa intrarea in faliment. In acest scenariu, sunt sanse de 2% ca si Italia si Spania sa iasa din zona euro, in urma crizei datoriilor suverane.

Germania refuza sa duca in carca falitele UE

Germania nu este de acord cu implicarea marita a Bancii Centrale Europene (BCE) in criza obligatiunilor de stat din zona euro. Angela Merkel sustine ca solutia iesirii din criza este modificarea Tratatului UE.

Angela Merkel vrea schimbarea Tratatului UE

Cancelarul Angela Merkel a declarat recent ca solutia Comisiei Europene, de a lansa eurobonduri, nu va rezolva criza datoriilor din zona euro. ”Trebuie sa schimbam structura zonei euro. Pentru mine, schimbarea Tratatului este o masura imediata, ca parte a solutionarii crizei, raspunsul politic la o criza de incredere generata de politica”, a spus Merkel. Cu toate acestea, atat Spania, cat si Grecia sunt interesate in implicarea mai puternica a BCE in cumpararea de obligatiuni de stat, ca solutie de iesire din criza.

Comisia Europeana avea in vedere desfiintarea partiala sau totala a obligatiunilor de stat nationale si inlocuirea lor cu eurobonduri sau cu garantii din partea tuturor statelor UE.

author avatar
Arpad Dobre
297 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger