AcasăNewsCinci greseli care ingroapa zona euro

Cinci greseli care ingroapa zona euro

Christian Jimenez sustine ca Grecia trebuia sa-si rezolve singura prolemele

Numerosi  analisti economici mai mult sau mai putin titrati trag semnale de alarma si ofera planuri de salvare. Unii dintre ei sustin ca masurile luate de UE pana acum sunt, de fapt, mari greseli.

Christian Jimenez sustine ca Grecia trebuia sa-si rezolve singura prolemele

Cotidianul La Tribune a publicat recent opiniile unui economist francez, Christian Jimenez, care condamna masurile aplicate pentru salvarea zonei euro si ofera solutii inacceptabile la prima vedere.

Grecia, proteste

Jimenez sustine ca mai marii UE au comis urmatoarele greseli:

– Decizia de taierea la jumatate a datoriilor Greciei. Statul elen putea gasi resurse si trebuia sa aplice masuri de austeritate.

– Obligarea creditorilor Greciei sa accepte reducerea de 50% a creantelor. Bancile au inceput sa vanda obligatiunile Greciei, adancind si mai mult criza.

– Interzicerea contaminarii altor state.  UE a finantat masiv Irlanda si Portugalia, care s-au dovedit a fi insa niste ”gauri negre”.

– Acreditarea ideii ca Banca Centrala Europeana este un creditor de ultima instanta pentru statele aflate in dificultate. Statutul BCE nu-i permite sa imprumute tari, ci doar banci.

– Confundarea Fondului de Stabilitate cu un fel de ”CAR”. Daca Fondul ar functiona asa, numarul contributorilor s-ar reduce cu unul la fiecare ”roata” si fiecare membru ar lua tot mai putini bani.

Jimenez spune ca, pentru iesirea din criza, oficialii UE trebuie sa anunte ca datoriile suverane vor fi rambursate 100%, iar bancile trebuie sa acorde linii de creditare tarilor aflate in pericol.

Pregatiri pentru prabusirea euro

Reprezentantii bancilor britanice Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group, RBS, Santander UK si Standard Chartered au fost avertizate sa pregateasca planuri de urgenta in caz de cadere a zonei euro. Avertismentul a fost lansat de Autoritatea britanica pentru Servicii Financiare, iar bancile trebuie sa fie pregatite pentru socuri majore.

author avatar
Arpad Dobre
231 afisari

2 COMENTARII

  1. Economistii din Romania sunt cam pe dinafara cand vine vorba de situatia economica europeana

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger