AcasăNewsCinci dintre cei 31 de politisti de la sectiile 1 si 3...

Cinci dintre cei 31 de politisti de la sectiile 1 si 3 din Bucuresti au fost retinuti!

Cinci dintre cei 31 de politisti de la sectiile 1 si 3 din Bucuresti, acuzati de luare de mita, complicitate la prostitutie si la proxenetism, lipsire de libertate si tortura, au fost retinuti pentru 24 de ore.

Cei cinci politisti vor fi prezentati instantei cu propunere de arestare preventiva. Audierile continua la sediul Directiei Generale Anticoruptie. Politistii de la sectiile 1 si 3 luau mita individual sau impreuna cu unul sau doi colegi, de la soferi contravenienti, proxeneti si prostituate, iar in unele situatii, la sfarsitul turei imparteau banii obtinuti, sumele fiind cuprinse intre 50 si 600 de lei.

Potrivit unui comunicat al Directiei Generale Anticoruptie (DGA) remis, marti, MEDIAFAX, unii dintre cei 31 de politisti surprindeau femei care practicau prostitutia si le percepeau taxe de protectie, pentru a nu constata faptele si pentru a nu le sanctiona. Agentii de politie se deplasau periodic in zonele din raza lor de competenta teritoriala unde se desfasurau activitati de prostitutie si proxenetism. Din actele dosarului rezulta indubitabil ca unii dintre ei le cunosteau pe aceste persoane (in special pe proxeneti) si erau in relatii cu ei de mult timp”, se arata in comunicatul DGA.

„Persoanele in cauza nu actionau ca o grupare, ci individual, pe tura, impreuna cu unul sau doi colegi. O parte din cei in cauza ii cunosteau pe proxenetii si pe prostituatele din circumscriptia sectiei de politie si primeau bani de la acestia pentru a nu intocmi actele constatatoate”, a declarat procurorul de caz Bogdan Staicu.

Potrivit acestuia, unii dintre cei 31 de politisti au supus o femeie care practica prostitutia la violente fizice si psihice, tinand-o incatusata „cateva minute” in sectia de politie. Femeia a fost tinuta o noapte intreaga in sectia de politie, fara sa i se permita sa beneficieze de prezenta unui avocat, fiind eliberata dupa sase ore.

Bogdan Staicu a spus ca un alt mod de operare a politistilor era sa identifice si sa selecteze anumite masini, pe care le opreau, le aduceau la cunostinta soferilor ca au incalcat legea, apoi, prin expresii precum „acum mingea e la dumneavoastra” sau „mergeti la masina si ganditi-va la situatia dumneavoastra” ii determinau sa le dea bani.

Politistii selectau in trafic anumite autoturisme de lux, pe care le surprindeau in timp ce incalcau legea. „Astfel, fie le surprindeau direct in timp ce incalca o norma legala, fie le verificau prin mijloacele din dotare si daca se constatau anumite deficiente – de ex. ITP expirata – le urmareau si le opreau, apoi il verificau si pe conducatorul auto, fie, sub diferite pretexte sau motive, opreau direct astfel de autoturisme si verificau atat autoturismele cat si conducatorii auto”, arata documentul citat.

Potrivit DGA, dupa primirea banilor sau la sfarsitul turei, in unele situatii agentii imparteau intre ei banii astfel obtinuti, iar sumele erau cuprinse intre 50 si 600 de lei.

Peste 100 de astfel de infractiuni au fost retinute in sarcina celor 31 de politisti, acestea fiind comise, potrivit lui Staicu, in perioada octombrie – decembrie 2011.

Toti cei 31 de politisti de la sectiile 1 si 3 din Capitala acuzati de luare de mita, complicitate la prostitutie si la proxenetism, lipsire de libertate si tortura au fost adusi la DGA, in urma perchezitiilor, alaturi de acestia urmand sa fie audiate mai multe persoane suspectate de dare de mita.

In acest caz au fost emise 82 de mandate de aducere si au fost solicitate Tribunalului Bucuresti 30 de autorizatii de perchezitie. Cercetarile sunt efectuate de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Directia Generala Anticoruptie, cu sprijinul Inspectoratului General al Politiei Romane si Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.

Politia Romana a fost sesizata cu privire la suspiciuni de coruptie in cazul politistilor de la sectiile 1 si 3 de catre conducerea Politiei Capitalei, IGPR sesizand mai departe Directia Generala Anticoruptie, care a inceput ancheta, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX comisarul Christian Ciocan.

 

author avatar
Ciprian Purice
882 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger