AcasăNewsCifrele terorii: 90 de morti pe zi, 32.658 intr-un an

Cifrele terorii: 90 de morti pe zi, 32.658 intr-un an

numarul actiunile teroriste a crescut inacceptabil de mult

Numarul persoanelor ucise in atentate teroriste a inregistrat anul trecut o crestere fara precedent. Aproximativ 33.000 de persoane au fost ucise spre deosebire de 18.111, in 2013, indica un studiu al Institute for Economic and Peace.

numarul actiunile teroriste a crescut inacceptabil de mult

Gruparea islamista Boko Haram din Nigeria si gruparea jihadista Statul Islamic sunt la originea la mai mult de jumatate din aceste decese, potrivit studiului IEP, care contabilizeaza atentatele, mortii si pagubele din 162 de tari, informeaza 20 Minutes. Studiu arata ca terorismul este puternic localizat in Afganistan, Irak, Nigeria, Pakistan si Siria, cele cinci tari totalizand 78% din decesele legate de terorism in 2014, a indicat presedintele IEP, Steve Killelea. Irak este tara cea mai afectata, cu 9929 decese legate de terorism Irak este si tara cu cel mai mare numar de atentate si cu cel mai mare numar de victime inregistrate intr-o tara. In Nigeria a fost inregistrata cea mai mare crestere a numarului de decese (7512, reprezentand un procent de 300%). Riscul de a cadea victima unui atentat este mai scazuta in tarile occidentale, unde aceste acte sunt susceptibile a fi comise de catre ”lupii singuratici” motivati mai degraba de extremism politic, nationalism sau motive rasiale si religioase decat de fundamentalism musulman.

Atacurile din Paris, un punct de cotitura

Marea Britanie a fost tara occidentala care a cunoscut cel mai mare numar de acte teroriste, legate in special de gruparile paramilitare din Irlanda de Nord. Totusi, ultimele atentate din Paris, revendicate de ISIS, ar putea schimba datele problemei, estimeaza Steve Killelea. Acestea reprezinta ”o piatra de hotar in sanul Europei si demonstreaza ca ISIS are mijloace sa lanseze atacuri sofisticate si mortale pe continent”, spune Killelea. Studiul estimeaza costul economic al terorismului in 2014 la suma de 52, 9 miliarde de dolari.

author avatar
Tudor Borcea
451 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger