AcasăNewsCIA stia ca ISIS va actiona in Paris

CIA stia ca ISIS va actiona in Paris

Dupa atentatele din 11 septembrie, directorul CIA le da lectii antitero francezilor

La mai bine de trei  luni dupa atentatele din capitala Frantei, soldate cu 130 de morti, directorul CIA a evocat, la CBS News, brese de securitate in sistemele de informatii franceze.

Dupa atentatele din 11 septembrie, directorul CIA le da lectii antitero francezilor

”Ceea ce s-a intamplat la Paris a fost un esec al serviciilor de informatii. Toti cei opt teroristi, in afara de unul, erau cetateni francezi antrenati de organizatia Statul Islamic in Siria. Au revenit pe sol francez fara a se face remarcati si au ucis 130 de persoane”, a declarat John Brennan, informeaza 20 Minutes. Acesta a afirmat ca serviciile de informatii americane stiau ca organizatia terorista se pregateste sa comita atentate in capitala franceza, dar utilizarea de catre atacatori a ”mijloacelor de comunicatii inaccesibile fortelor de securitate” a impiedicat dejucarea atentatelor, potrivit RT. ”Stiam ca alerta este maxima. Eram la curent, cu cateva zile inainte, ca ISIS pregateste ceva si ca teroristii se folosesc de tehnologii si sisteme de comunicatii performante”, a declarat Brennan, care a estimat ca atacurile la sol in SUA sunt ”inevitabile”. Potrivit directorului CIA, obiectivul ISIS este sa creeze un conflict intre Occident si lumea musulmana dar si sa recruteze noi combatanti. ”Ei pretind ca SUA vor sa puna mana pe tarile lor, ceea ce este complet fals”. Brennan a mai indicat ca numeroase atentate au fost deja dejucate in Europa.

Amenintarea armelor chimice

Tot potrivit lui Brennan, Daesh a utilizat deja in mai multe randuri arme chimice si are capacitatrea de a fabrica mici cantitati de aceste substante (in special iperita). ”De aceea este important sa taiem diverse rute de transport si de contrabanda pe care jihadistii le utilizeaza”, a subliniat directorul CIA. Atentatele din 13 noiembrie 2015 din Franta, revendicate de Daesh au reprezentat o serie de atacuri armate si suicidare care au avut loc in Paris si la periferia metropolei, puse in practica de trei echipe de comando distincte. Un prim atac a avut loc la Saint-Denis, langa Stade de France, unde trei teroristi s-au aruncat in aer. Alte atacuri au avut loc apoi in Paris, in Arondismentele 10 si 11, unde doi teroristi au deschis foc automat iar al treilea s-a aruncat in aer. In fine, cel mai ucigas atac a avut loc in timpul unui spectacol la sala Bataclan, unde trei jihadisti au deschis focul in timpul unui concert al trupei Eagles of Feath Metal.

author avatar
Tudor Borcea
257 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger