AcasăNewsCIA conduce ostilitatile din Ucraina

CIA conduce ostilitatile din Ucraina

Directorul CIA, John Brennan, conduce ostilitatile din Ucraina

Mai multe surse afirma ca directorul CIA, John Brennan, a facut o vizita incognito la Kiev, unde a avut o serie de intalniri secrete, fiind cel care a cerut „o actiune antiterorista” in estul Ucrainei.

Directorul CIA, John Brennan, conduce ostilitatile din Ucraina

Rusia asteapta explicatii din partea SUA in legatura cu aceasta „vizita urgenta” a lui Brennan la Kiev, a declarat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

O vizita de urgenta

John Brennan

Conform mass-media din Rusia, care citau surse din Parlamentul de la Kiev, Brennan a sosit in Ucraina sambata, sub o identitate falsa, discutand in secret cu factorii de decizie cu privire la o interventie in forta asupra separatistilor. Conform deputatului comunist ucrainean Vladimir Golub,  Securitatea a fost practic pusa sub conducerea CIA. „Serviciul Ucrainean de Securitate a devenit o unitate a CIA”, a declarat Golub. Astfel, „operatiunea antiterorista” demarata duminica impotriva separatistilor ar fi fost un plan al CIA.

Turcinov ameninta cu interventie militara

In ciuda „operatiunii antiteroriste” efectuate de fortele de securitate in orasul Slaviansk, lucrurile nu s-au linistit. Manifestantii prorusi au preluat luni controlul asupra inca unui comisariat, in alt oras din estul Ucrainei, in Gorlivka, provincia Donetk. Cateva sute de persoane au luat cu asalt sediul politiei, aruncand cu pietre si incendiind birouri. Politisti au incercat sa le opuna rezistenta, dar au cedat in fata pietrelor. Presedintele Ucrainei, Aleksander Turcinov, a avertizat ca va ordona o interventie militara in toata regula, daca separatistii nu renunta la acest gen de provocari. Totodata, el a reiterat propunerea de referendum si de acordare de puteri autonome sporite pentru regiunile rusofone, in cadrul unei federatii.

Paruiala in CS al ONU

Sedinta de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, ceruta de Rusia, s-a terminat nu doar fara o rezolutie, ci si cu spiritele incinse la maximum. Reprezentantii SUA si ai Rusiei doar nu s-au luat la bataie in timpul sedintei, acuzandu-se reciproc de provocari si manipulari menite sa tensioneze si mai mult criza din estul Ucrainei. Ambasadorul SUA, Samantha Power, a acuzat Rusia de „dezinformare si propaganda”, iar ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a aratat cu degetul spre americani, ca „strategi” ai crizei din Ucraina. Sedinta s-a terminat fara nicio rezolutie.

author avatar
Adina Mutar
283 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger