AcasăNewsCIA a intepat copiii ca sa-l prinda pe Bin Laden

CIA a intepat copiii ca sa-l prinda pe Bin Laden

CIA a organizat o falsa campanie de vaccinare a copiilor in orasul pakistanez Abbottabad inaintea raidului impotriva lui Osama bin Laden, in incercarea de a obtine mostre ADN ale membrilor familiei acestuia, relateaza The Guardian, in editia online de marti.

In cadrul pregatirilor pentru raidul soldat cu uciderea liderului terorist, agentii CIA au recrutat un medic pakistanez, care a organizat un program de vaccinare in Abbottabad, inceput in cea mai saraca parte a orasului, pentru a avea mai multa credibilitate, au declarat surse pakistaneze si americane.

Medicul Shakil Afridi a fost ulterior arestat de serviciile de informatii pakistaneze (ISI) pentru cooperare cu agentii americani, acesta fiind probabil unul dintre motivele deteriorarii relatiilor dintre Statele Unite si Pakistan.

Campania de vaccinare a fost planificata dupa ce serviciile secrete americane localizasera un curier al-Qaida in Abbottabad in vara anului trecut. CIA a monitorizat ulterior cladirea, insa voia sa obtina confirmarea prezentei lui Bin Laden inaintea lansarii operatiunii de eliminare.

Mostrele ADN obtinute de la oricare dintre copiii lui Bin Laden aflati in cladire urmau sa fie comparate cu mostrele prelevate de la sora acestuia, care a murit la Boston in 2010.

Dr. Afridi a plecat la Abbottabad in martie, afirmand ca a obtinut fonduri pentru vaccinarea gratuita impotriva hepatitei B. El a platit sume generoase personalului sanitar din regiune, care a luat parte la program fara sa aiba cunostinta de legaturile cu Bin Laden.

Primele vaccinari au fost facute intr-un cartier sarac din Abbottabad, insa cea de-a doua etapa a avut loc in cartierul Bilal Town, unde se afla cladirea supravegheata de agentii americani.

Guardian precizeaza ca nu este clar cum spera medicul sa obtina mostrele ADN, insa este posibil ca asistentele medicale sa fi fost instruite sa extraga cateva picaturi de sange inainte de a administra vaccinul.

Asistenta Mukhtar Bibi a reusit sa obtina acces in cladirea lui Bin Laden pentru a administra vaccinul si, conform mai multor surse, medicul, care astepta in fata resedintei, a instruit-o sa poarte o geanta in care se aflau echipamente electronice.

Una dintre sursele citate de investigatia realizata de The Guardian a declarat ca operatiunea nu a avut succes, iar CIA a refuzat sa faca vreun comentariu in legatura cu informatiile publicate de cotidianul britanic.

Autoritatile pakistaneze au aflat despre activitatea lui Afridi in timpul investigatiei asupra raidului american, insa au refuzat sa comenteze oficial arestarea medicului.

 

183 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger