AcasăNewsCIA a facut experiente medicale pe detinuti

CIA a facut experiente medicale pe detinuti

Documente declasificate ale serviciilor secrete americane au dezvaluit tratamentul inuman la care au fost supusi presupusii teroristi intemnitati in diferite inchisori.

Directorul Agentiei avea puteri depline asupra interogatoriilor

Potrivit acestor documente, facute publice de catre Uniunea americana pentru drepturile civile, Agentia Centrala de Informatii americana (CIA) a aplicat tehnici de interogatoriu considerate ca torturi impotriva presupusilor teroristi plasati in detentie in mai multe inchisori americane, arata The Guardian. Documentele releva in egala masura ca CIA a efectuat experiente medicale pe detinuti. Aceste dezvaluiri au avut deja ecou mondial anul trecut, dupa publicarea unui raport al Senatului care dezvaluia abuzurile CIA in timpul mandatului lui George W. Bush, noteaza RIA Novosti. Daca Agentia afirma anterior ca aceste tehnici de interogatoriu nu au fost utilizate decat in cadrul luptei antiteroriste intensificate dupa atentatele din 11 septembrie, documentele in chestiune indica faptul ca aceste practici erau practicate si inainte de 2001. Astfel, directorul CIA, George Tenet (1997-2004), a aprobat aplicarea de metode de interogatoriu echivalente torturilor.

Agentia avea ultimul cuvant

Alte detalii socante au fost evidentiate de Uniunea americana pentru libertati civile. Potrivit legii, CIA nu trebuie sa finanteze, sa dispuna sau sa faca experimente pe oameni, cu exceptia unor situatii exceptionale. Totusi, informatiile publicate arata ca seful CIA era abilitat sa ”aprobe, modifice sau sa decline orice initiativa cu privire la experientele medicale facute pe fiinte umane”. In 9 decembrie 2014, un raport de 500 de pagini al Comisiei de informatii a Senatului a facut public un document care dezvaluia tehnicile de interogatorii, considerate ca torturi, pe care CIA le aplica presupusilor teroristi, intre care privarea de somn, simularea inecului, amenintari cu moartea, agresiuni sexuale, torturi psihologice etc. Potrivit acestui raport, 26 de suspecti au fost detinuti din eroare. In plus, CIA a dat informatii false oamenilor politici cu privire la activitatile sale, societatii civile sau Departamentului Justitiei al Statelor Unite.

 

author avatar
Tudor Borcea
376 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger