AcasăNewsCIA a angajat peste 1.000 de nazisti ca spioni

CIA a angajat peste 1.000 de nazisti ca spioni

Statele Unite au inrolat peste o mie de vechi nazisti, la ordinele lui John Edgar Hoover, seful FBI si ale lui Allen Dulles, directorul proaspetei CIA, potrivit unei anchete desfasurate de un grup de experti in arhivele CIA.

Aleksandras Lileikis, acuzat de implicarea in asasinarea a zeci de mii de evrei in Lituania,s-a numarat printre informatorii CIA

Hoover si Dulles imparteau aceleasi principii, imediat dupa terminarea razboiului: acelea de a nu se da inapoi de la folosirea oricaror mijloace pentru a tine la distanta amenintarea comunista care crestea in Europa. ”Nu vom sti niciodata numarul exact al nazistilor angajati de serviciile noastre de informatii”, a declarat pentru New York Times Norman Goda, istoric la Universitatea din Florida. ”Multe documente au ramas clasificate”, a spus acesta. Printre cei folositi de CIA s-a numarat si Otto Albrecht von Bolschwing, fost capitan SS, apropiat al lui Adolf Eichmann, cautat de Mossad. CIA l-a asigurat: nici o informatie despre el  nu va fi livrata serviciilor israeliene. Von Bolschwing, care avea legaturi directe cu Richard Gehlen, viitorul sef al serviciilor secrete ale Germaniei Federale, a fost de mare folos americanilor. Mai putin importanta era ”caderea morala” a acestor oameni, cum se sublinia intr-o nota oficiala din anii ‘50, evocata de NY Times. De omerta federala a beneficiat si Aleksandras Lileikis, fost nazist stabilit in Boston, implicat in asasinarea a 70.000 de evrei din ghetoul din Vilnius. In 1994, un avocat al CIA a fortat justitia sa abandoneze cercetarile in cazul lui Lileikis, in timp ce FBI a refuzat, la randul sau, sa colaboreze cu justitia pentru pedepsirea criminalilor de razboi care figurau ca ”informatori”.

author avatar
Tudor Borcea
479 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger