AcasăNewsChiril Gaburici: Am decis sa incep vizita oficiala in Romania cu discutiile...

Chiril Gaburici: Am decis sa incep vizita oficiala in Romania cu discutiile cu Transgaz

„Am decis sa incep vizita oficiala in Romania cu discutiile cu Transgaz. Este un proiect de importanta strategica pentru Republica Moldova. Suntem la final cu indeplinirea conditiilor contractuale privind constructia gazoductului Ungheni-Chisinau. Urmeaza demararea cat mai urgenta a lucrarilor de constructie, astfel incat conducta de gaz sa fie operationala catre finele anului urmator”.

Afirmatia a fost facuta de ministrul Economiei si Infrastructurii, Chiril Gaburici, la intrevederea cu conducerea Transgaz. Ministrul Chiril Gaburici intreprinde zilele acestea o vizita de lucru in Romania.

In cadrul dialogului, a fost evaluat stadiul actual indeplinirii conditiilor necesare pentru lansarea constructiei gazoductului Ungheni-Chisinau. Ministrul Chiril Gaburici a apreciat buna conlucrare cu partea romana si a reiterat ca-si doreste ca lucrarile de constructie sa inceapa in cel mai scurt timp. Potrivit ministrului, au fost indeplinite conditiile suspensive necesare pentru lansarea constructiei conductei, printre care: emiterea  de catre autoritatile moldovenesti a autorizatiei de constructie; oferirea pentru intreprindere a dreptului de uz asupra terenurilor afectate de gazoductul existent si asigurarea derularii fara probleme a procedurilor de achizitie a bunurilor si lucrarilor in cadrul proiectului.

Conducerea Transgaz a apreciat ritmul accelerat in care se deruleaza la Chisinau masurile pentru finalizarea tranzactiei prin care „Eurotransgaz” va prelua Intreprinderea de Stat „Vestmoldtransgaz” din Republica Moldova si a dat asigurari ca lucrarile de constructie a gazoductului Ungheni-Chisinau vor demara odata cu finalizarea procedurii de reorganizare. De asemenea, conducerea Transgaz a multumit Ministerul Economiei si Infrastructurii si Guvernului Republicii Moldova pentru suportul acordat pe finalizarea cu succes a tranzactiei.

Totodata, Transgaz a anuntat ca este pregatita sa demareze, la inceputul lunii septembrie 2018, tenderul pentru constructia gazoductului Chisinau-Ungheni, avand in vedere ca au fost intrunite conditiile contractuale stabilite.

Contractul de privatizare a IS „Vestmoldtransgaz” de catre compania romaneasca „Transgaz” a fost semnat la 28 martie curent, dupa ce intreprinderea moldoveneasca SRL „Eurotransgaz” si compania romaneasca „Transgaz” SA, ca asociat unic, a fost anuntat castigator al concursului de privatizare a „Vestmoldtransgaz”, prin care SRL „Eurotransgaz” si-a asumat obligatia constructiei gazoductului Ungheni-Chisinau in termen de pana la doi ani si angajamentul de a investi in acest scop pana la 93 milioane de euro.

author avatar
Andrei Coman
152 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger