AcasăNewsChinezii si-au tras un Paris al lor

Chinezii si-au tras un Paris al lor

China are de toate, o economie in plina dezvoltare, orase marete, locuitori harnici si disciplinati si un partid la conducere care stie ce trebuie sa faca. Dar, parca le lipsea ceva chinezilor – un Paris! Fix tichia de pe capul chelului, ar spune carcotasii.

Dintre zecile de orase nelocuite, construite de-a valma in jurul marilor centre industriale ale tarii, unul este mai cu mot. Tianducheng este in estul Chine si pare replica la scara mai mica a capitalei Frantei. „Chinezii nu trebuie sa mai mearga la Paris. Parisul a venit la ei”, zice Adrian Brown, corespondent Al-Jazeera. Si cam are dreptate, caci in Tianducheng casele au fost ridicate aproape toate in stil parizian. Iar parcurile abunda de fantani copie dupa cele de la Versailles. Din peisaj nu lipseste nici Turnul Eiffel. E drept, a fost facut la scara mai mica, dar tot seamana izbitor cu Eiffelul din adevaratul Paris.

In Tianducheng s-au ridicat case pentru 10.000 de oameni, insa pana acum au venit doar putin peste o mie. Ceva agitatie se isca doar prin weekend, cand in oras apare cate un alai de nunta. Ca sa nu mai mearga in Franta pentru fotografii, mirii dau o fuga pana in Tianducheng, Parisul chinezesc.

50 de milioane de apartamente libere exista in China

author avatar
National
265 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger