AcasăNewsChinezii ne otrăvesc cu plumb la greu! Autoritățile române dorm!

Chinezii ne otrăvesc cu plumb la greu! Autoritățile române dorm!

Explozia numărului de bolnavi de cancer din ultimii ani are, în spatele ei, o explicație cutremurătoare. Pe piața românească intră, fără nicio restricție, produse care conțin cantități enorme de plumb și cadmiu, cele mai multe dintre ele importate din Republica Populară Chineză. În timp ce țările europene iau măsuri drastice împotriva comercializării acestor produse, la noi autoritățile par să nu existe.

România este supusă în fiecare zi unui atac chimic fără precedent, care afectează major sănătatea populației. Piața românească este sufocată de produse nealimentare provenite din China, care conțin substanțe chimice periculoase atât pentru copii, cât și pentru adulți. Avertizările trimise săptămânal de țările UE prin  Safety Gate, Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase, provoacă fiori. Pentru că aici regăsești produse care se vând de ani de zile în România, fără ca oamenii să aibă habar că își pun viața în pericol. Despre existența acestui site foarte puțini știu, însă chiar și pentru cei care știu este aproape imposibil să verifice dacă produsul cumpărat se află pe lista zecilor de mii, semnalate ca fiind periculoase. Singura soluție ar fi stoparea intrării în țară a acestor importuri, însă inspectorii ANPC nu au acces în vămi. Și chiar dacă ar avea, numărul infim de comisari ai Protecției Consumatorilor ar face extrem de dificil un asemenea control. Mai mult, alertele sunt emise de toate țările Uniunii Europene, mai puțin de România, fapt care denotă că nimeni de la noi nu face analiza chimică a produselor dubioase provenite din China.

Invazie de jucării periculoase

Săptămâna trecută, sistemul de alertă rapidă a semnalat introducerea pe piață a numeroase jucării chinezești, cu concentrații mari de substanțe otrăvitoare. Printre acestea se număra o păpușă Sweet Fashion, confecționată dintr-un material plastic care conține o cantitate excesivă de ftalat de di (2-etilhexil) (DEHP) (valori măsurate:35,5 % din greutate, ftalați care dăunează sănătății copiilor, cauzând un posibil prejudiciu sistemului lor de reproducere.

 

Totodată, pe listă se aflau și cercei Ibero, care conțin o cantitate excesivă de cadmiu și plumb (valori măsurate:0,98 % și, respectiv, 0,098 % din greutate). În alertă se atrage atenția că plumbul este dăunător pentru sănătatea umană, se acumulează în organism, poate provoca neurotoxicitate asupra dezvoltării și poate afecta și copiii alăptați sau nenăscuți, iar cadmiul dăunează sănătății umane deoarece se acumulează în organism, poate deteriora rinichiul și oasele, putând cauza cancer. Cantități excesive de plumb au fost depistate și în două modele de huse pentru telefoane mobile, alerta fiind transmisă de Suedia.

Poluare și pentru mediu

Alerta a fost emisă și pentru un set de jucării din plastic -Battle Royale Collection, confecționate din material care conțin parafine clorurate cu catenă scurtă (PCCS) și o cantitate excesivă de ftalat de di (2-etilhexil) (DEHP) (valori măsurate până la:0,50 % și, respectiv, 25 % din greutate). Substanțele descoperite persistă în mediu, sunt toxice pentru organismele acvatice cu concentrații scăzute și bioacumulare în rândul speciilor sălbatice și asupra oamenilor, prezentând un risc pentru sănătatea umană și pentru mediu. Un produs chinezesc pentru copii extrem de periculos a fost setul de vopsele cu degete, opt culori, constatându-se că vopselele conțineau o cantitate excesivă de 5-Cloro-2-metil-izotiazolin-3 (2H) -onă (CMI), 2-metilizotiazolin-3 (2H) -onă (MI), 1,2-benzoizotiazol-3 (2H) — (BIT) (valori măsurate de până la 36 mg/kg, 29,1 mg/kg și, respectiv, 34,1 mg/kg). Aceste substanțe provoacă iritarea ochilor și a pielii, ard și sunt toxice.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.980 afisari

1 COMENTARIU

  1. Marcule ,scrii la comanda ?.
    Sute de ani majoritatea tevilor de apa potabila erau din plumb,dupa o perioada de utilizare se depunea pe interiorul tevii un carbonat care pasiva -izola peretele interior al tevii .
    Plumbul in conditii normale nu se dizolva in apa !,de toxicitatea plumbului de saturnism pot vorbi doar cei care lucreaza cu plumb topit ,care toarna piese din plumb care sudeaza plumb.
    Cadmiu utilizat la protectia anticoroziva in locul zincului nici el nu se dizolva in apa potabila in conditii normale,la baile de cadmiere se pot inhala cantitati minime de cadmiu.
    Cat priveste plumbul si cadmiul ele nu vin doar din China !!,ele pot veni foarte bine din UE
    sau America ,dar cand vin din China e bai mare -sunt mai ieftine si romanii cumpara ca prostii orce chinezarie,cum sa le placa concurentei pierderea pietii si a castigului ??.
    Ca in Romania intra orce prostie ca importam gunoi !!! asta n-o scrieti pentru ca acele vapoare cu gunoaie vin din SUA sau UE ,dar puneti batista pe tambal !!,ati uitat tirurile cu deseuri toxice cu dioxine venite din tarile UE ?? vezi scandalul SIBIU al anilor 90 !!.Suntem si TIMPITI, TICALOSI SI TRADATORI !!.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger