AcasăNewsChinezii ne fac tren de mare viteza

Chinezii ne fac tren de mare viteza

Marti seara, la Beijing, vicepremierul Liviu Dragnea si mai multi oficiali din Comisia de Dezvoltare si Reforma a Chinei au semnat un contract de colaborare intre cele doua tari.

Principalul obiectiv al acordului este ca partea chineza sa efectueze mai multe investitii in Romania, asiaticii avand si un prim plan pentru realizarea unei linii de tren de mare viteza intre Bucuresti si Constanta.

Saptamana viitoare va veni in Romania o delegatie chineza si se vor face mai multe studii de prefezabilitate si fezabilitate in acest sens. De altfel, obiectivul chinezilor ar fi sa lege Austria si Ungaria la Marea Neagra, tronsonul Bucuresti – Constanta fiind doar primul pas.

Conform digi24.ro, chinezii au doua variante: una mai ieftina, modernizarea liniei ferate existente, si una mai scumpa, construirea unei linii noi, ceea ce ar insemna costuri de circa 11 miliarde de dolari. Se estimeaza ca dupa realizarea liniei, intre Bucuresti si Constanta trenurile vor circula cu 200-250 de kilometri pe ora.

Urmeaza ca linia de tren de mare viteza sa fie continuata spre granita de Vest a Romaniei, pentru a se putea face legatura cu Ungaria si Austria.

Interesant este ca partea romana a propus celei chineze si alte proiecte de investitii precum modernizarea inelului feroviar al Capitalei, linia de cale ferata Iasi – Giurgiu sau dezvoltarea a doua terminale multimodale pentru Portul Constanta.

author avatar
Cristi Ionita
236 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger