Străzile metropolei au fost din nou scena unor confruntări violente între manifestanţi şi forţele de ordine în timpul ceremoniilor dedicate marcării a 22 de ani de la retrocedarea teritoriului către China.

Trupele speciale au intervenit cu brutalitate, folosind bastoane şi gaze lacrimogene împotriva tinerii manifestanţi care ridicaseră o baricadă în cartierul Wanchai. Şefa Executivului, Carrie Lam, puternic contestată de către cetăţenii din Hong Kong după prezentarea în Parlament a unui proiect de lege care ar fi permis extrădarea cetăţenilor către China continentală. Autorităţile locale au trebuit să se decidă să retragă acest proiect, însă mişcarea de contestare, care reprezintă cea mai gravă provocare la adresa puterii chineze după retrocedarea teritoriului în 1997, continuă sub privirile ţărilor lumii.
Un grup format din zeci de protestatari au intrat cu forţa în sediul Guvernului local, iar poliţiştii au fost nevoiţi să tragă în ei cu gloanţe de cauciuc. Acesta este cel mai violent protest din 12 iunie până în prezent, a anunţat CNN. Mesajul demonstraţiilor nu lasă niciun dubiu: nu se doreşte amestecul Beijingului, dar administraţia din Hong Kong se face că uită modelul occidental şi libera exprimare a opiniei, ca să nu mai vorbim că principiul „O ţară, două sisteme”, promovat de China când fostă colonie britanică, a fost cedată de către Marea Britanie în anul 1997, a devenit un subiect scos din limbajul preşedintelui Xi Jinping. Beijingul a stat în aşteptare, denunţând solidaritatea cu Hong-Kong-ul drept “amestecuri străine în afacerile sale interne”, însă nu va ezita să se implice făţiş pentru că ştie că legea de expulzare nu a fost decât detonatorul protestelor, iar regimul comunist din China continentală reprezintă o ameninţare prea mare pentru locuitorii din Hong-Kong.