AcasăNewsChina, sufocata de biciclete abandonate

China, sufocata de biciclete abandonate

Mii de biciclete abandonate in Shanghai, fotografiate cu o drona.

Firmele de bike sharing au explodat in China. Problema este ca oferta unor companii precum Gobeebike sau Ofo a depasit cu mult cererea. Rezultatul: munti de biciclete abandonate care blocheaza trotuarele si strazile.

Mii de biciclete abandonate in Shanghai fotografiate cu o drona

In ultimul deceniu, tot mai multe orase din lume  au adoptat sisteme de bike sharing, vazute ca o solutie pentru mobilitatea urbana. Locuitorii pot beneficia de biciclete pentru o scurta perioada de timp contra unei taxe. Astfel ca oamenii nu mai au grija cumpararii, depozitarii si intretinerii unei biciclete personale (mai ales ca preturile unor biciclete moderne depasesc pretul unui scuter de cilindree mica). Bicicletele pot fi inchiriate in punctul A si predate in punctul B, in functie de prioritatile personale.

Biciclete de inchiriat in sistem ride sharind ingramadite in parcul Xiangshan din orasul Shenzen

China nu face exceptie: gratie unui sistem de locatie flexibil, bicicletele sunt lasate in orice loc sau deblocate via unei aplicatii smartphone. Companiile de bike sharing au explodat, mii, zeci de mii de biciclete stand ciorchine in metropolele chinezesti.

Biciclete stocate intr un parking temporar in Shanghai

Insa supraoferta a avut un efect pe dos iar cantitati uriase de biciclete au sfarsit prin a bloca strazile, trotuarele si spatiile publice, multe lasate de-o maniera ilegala. Au urmat, fireste, si furturile. Numai in Shanghai, potrivit unor date neactualizate, existau aproximativ doua milioane de biciclete in sistem sharing, la o populatie de 25 de milioane de persoane. Industria de bike sharing s-a dezvoltat atat de rapid incat autoritatile au fost depasite de numarul de biciclete lasate in toate colturile oraselor. Anul trecut, au fost publicate o serie de directive nationale de reglementare a operatiunilor de bike sharing, in urma unui numar urias de plangeri privind acumularea de biciclete pe strazi. In 2016, China numara 17 milioane de biciclete in sistem sharing. Anul acesta, numarul lor este de 50 de milioane.

author avatar
Tudor Borcea
386 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger