AcasăNewsChina, sub spectrul loviturii de stat

China, sub spectrul loviturii de stat

Pe fondul loviturii de stat, Guvernul britanic cere redeschiderea dosarului mortii lui Neil Heywood

Pe fondul zvonurilor unei lovituri de stat in China, Guvernul Cameron a cerut reluarea investigatiei cu privire la moartea suspecta a unui cetatean britanic.

Pe fondul loviturii de stat, Guvernul britanic cere redeschiderea dosarului mortii lui Neil Heywood

Oficial, Neil Heywood a murit, in noiembrie anul trecut, de coma alcoolica intr-un hotel din Chongqing, unul din cele mai mari orase ale Chinei.

Coma alcoolica suspecta

Neil Heywood

Povestea e complicata. Chongqing era patronat de puternicul lider comunist Bo Xilai – „liderul rosu” – care tocmai a fost detronat. Heywood era prieten cu Bo. In ciuda doctrinei maoiste a acestuia, impotriva capitalismului, exista zvonuri ca cei doi faceau afaceri impreuna, fiind implicata sotia lui Bo. Cu aceasta s-ar fi certat Heywood inainte de a se imbata crup, ceea ce i-a adus moartea. Insa, sunt martori care sustin ca Heywood, in noaptea cu pricina, ar fi fost vizitat la hotel de seful politiei din Chongqing, Wang Lijun, prietenul lui Bo.

Capii armatei vor fi schimbati

In februarie, Wang s-a dus la consulatul SUA, incercand sa obtina azil, dar, dupa ce a petrecut noaptea acolo, a plecat. N-a facut prea multi pasi, ca a fost arestat de securitate si a disparut „in vacanta, la tratament”, conform stirilor oficiale. Bo Xilai a picat si el saptamana trecuta. Pe cei doi atotputernici din Chongqing ii uneste acum zvonul unei lovituri de stat, pe care ar fi pregatit-o! Internetul zumzaie de aceasta stire, la care sunt atasate fotografii cu tancuri in Beijing. Sunt fotografii vechi, dar exista mari tensiuni intre „rosii”, care includ varfuri ale armatei si chiar pe „tarul securitatii interne”, Zhou Yongkang, si neocomunistii lui Xi Jinping, viitorul presedinte, care vor deschidere maxima spre capitalism.  Ultima stire spune ca 70% din capii armatei vor fi schimbati, iar cadristii securitatii au fost chemati la Beijing pentru „reciclare ideologica”!

author avatar
Adina Mutar
161 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger