AcasăNewsChina si Rusia si-au dat mana sa omoare petrodolarul

China si Rusia si-au dat mana sa omoare petrodolarul

Armata americana se straduieste sa salveze petrodolarul

China si Rusia sunt pe primele locuri in topul tarilor care cumpara aur in nestire. Strategii financiari vad in acest „apetit” o arma fatala pentru petrodolar.

Armata americana se straduieste sa salveze petrodolarul

Din 1970, dolarul s-a impus ca valuta internationala pentru comercializarea petrolului, cererea pentru moneda americana crescand vertiginos de-a lungul anilor.

Aurul, garantul comertului cu petrol

Bazandu-se pe puterea dolarului, datoria SUA a crescut si ea la cote istorice, de mii de miliarde de dolari. Cand dolarul va disparea din comertul cu petrol, nimeni nu va mai fi interesat nici sa cumpere datoriile SUA. Aurul va fi atunci garantul comertului. Iar acesta este acumulat in cantitati uriase de catre China si Rusia. Se pare ca cele doua tari „au pariat” pe disparitia petrodolarului, desi moneda se afla inca in carti in Arabia Saudita, aliat puternic al SUA. Iar Arabia Saudita nu vinde petrol, deocamdata,  decat pe dolari si pe… aur. Dar China importa mai mult petrol din Arabia Saudita decat SUA!

Gold Trade Note

Bloomberg aprecia ca, intr-o jumatate de an, China a cumparat mai mult aur decat se afla, oficial, in rezervele Portugaliei, Venezuelei, Arabiei Saudite si Marii Britanii. Si, apreciaza specialistii, mai mult ca sigur ca are mai mult aur decat are FMI (2.814 tone). China este si cel mai mare producator de aur si cel mai mare cumparator la ora actuala. Este posibil ca rezervele Chinei de aur sa se ridice la 7.000 de tone.  Rusia este numarul unu mondial in exportul de petrol. Cele doua tari pun la cale inlaturarea dolarului din comertul cu  petrol, inlocuindu-l, in prima faza, cu Gold Trade Note, care va functiona ca o scrisoare de credit.

author avatar
Adina Mutar
416 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger