AcasăNewsChina reia comertul cu produse din rinoceri si tigri

China reia comertul cu produse din rinoceri si tigri

Beinjingul invoca tot felul de tampenii: medicina traditionala si cercetari stiintifice pentru a justifica crime impotriva unor specii protejate

Autoritatile au anuntat o autorizare ”limitata” a acestui tip de comert, provocand mania asociatiilor de protectie a animalelor care se tem de explozia unui trafic al acestor specii aflate in pericol.

Beinjingul invoca tot felul de tampenii medicina traditionala si cercetari stiintifice pentru a justifica crime impotriva unor specii protejate

Comertul cu astfel de produse, precum oasele de tigru si coarnele de rinocer, va putea fi autorizat in anumite circumstante „speciale”, a anuntat guvernul chinez intr-o circulara semnata de prim-ministrul tarii, Li Keqiang. Printre acestea, autoritatile de la Beijing citeaza cercetarea stiintifica, vanzarea de opere de arta si „cercetarile si tratamentele medicale”. Pudra provenind din oasele de tigru si coarnele de rinocer este apreciata in medicina traditionala chineza, insa virtutile sale sunt controversate. O autorizatie speciala va fi necesara pentru utilizarea acestor produse, stipuleaza circulara. Doar medicii angajati de spitale recunoscute de Administratia nationala de medicina traditionala chineza vor fi autorizati sa le utilizeze. Volumele comerciale vor fi „controlate strict” si comertul cu aceste produse va fi interzis in afara cazurilor prevazute, potrivit circularei. Iar insarcinate cu patrimoniul si turismul vor putea singure sa autorizeze „schimburi culturale temporare” cu opere fabricate pe baza acestor animale. Aceasta liberalizare inlocuieste o interdictie totala emisa in 1993. Insa piata neagra a inlocuit comertul legal si numeroase produse interzise intra in China prin Vietnam, potrivit ecologistilor care au contestat decizia guvernului. „Reluarea comertului legal risca nu doar sa devina o acoperire pentru traficul clandestin, ea va stimula si o cerere care era in declin dupa intrarea in vigoare a prohibitiei”, a denuntat Margaret Kinnaird, reponsabil pentru biodiversitate in cadrul World Wide Fund for Nature (WWF). Tigrul este clasat in categoria speciilor in pericol de extinctie de catre Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (UICN). In cazul diferitelor specii de rinocer, UICN le claseaza in categorii precum „vulnerabile”, „aproape amenintate” si „in pericol critic de extinctie”.

60% din animalele salbatice au disparut

Potrivit unui raport al Fondului mondial pentru natura (WWF), intre 1970 si 2014 aproximativ 60% din animalele salbatice de pa planeta (mamifere, pasari, pesti) au disparut din cauza activitatilor omului. ”Nu poate exista un viitor sanatos si prosper  pe o planeta cu un climat destabilizat, oceane epuizate, soluri degradate si paduri goale, o planeta golita de biodiversitate „, a avertizat directorul WWF, Marco Lombertini. Declinul faunei priveste tot globul, cu regiuni particular afectate, cum sunt Tropicele, zona Caraibe/America de Sud, America de Nord/Groenlanda, cu blianturi mai reduse in zona europeana, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Principalele motive: pierderea habitatelor din cauza agriculturii intensive, extractiilor miniere , despaduririle si urbanizarea.

author avatar
Tudor Borcea
135 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dispar rinocerii, dispar elefantii, dispar tigrii, dar rasa galbena imputita si jegoasa nu dispare si ea odata si odata? Nu de alta, dar sunt inutili pe faa pamantului.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger