AcasăNewsChina reia asaltul asupra Europei

China reia asaltul asupra Europei

În plină pandemie de coronavirus, Roma a declarat pierdută și nulă solidaritatea cu care se fălea UE. Chiar, a zărit cineva Uniunea Europeană în perioada aceasta? Nici eu, deși până de curând nimeni nu-i întrecea pe gălăgioșii de la Bruxelles. Acum, când e vorba să-și demonstreze Uniunea, Europa e mai fărâmițată ca niciodată. Cum ar zice românul, fiecare cu aia mă-sii! Ce face Partidul Comunist Chinez după ce aproape și-a rezolvat epidemia de coronavirus? Reia asaltul asupra Europei! Economic, să fim bine înțeleși. Iar Italia este următoarea țintă.

Președintele Xi Jinping a profitat de faptul că UE a întors spatele Romei și s-a înfipt la porțile orașului. Cu o echipă de medici (nouă specialiști epidemiologi) și mai bine de 30 de tone de ajutoare (echipamente și materiale sanitare). În fapt, Beijingul se întoarce la activitatea din ultimii ani, când a demarat mega-proiectul „Noul Drum al mătăsii”. Acum, pe harta acestui drum, stegulețul a fost înfipt și în „cizma” Europei.

Pentru unii mumă, pentru Roma, ciumă

Presa din peninsulă nu uită cum UE i-a întors spatele într-un moment atât de delicat. Nemții se fac că nu văd criza din Italia, iar francezii se ascund (ca de obicei) în spatele scuzei că fac stocuri pentru proprii cetăţeni. Asta, deși la nivelul UE există Mecanismul de Protecție Civilă, o instituție sub tutela căreia se află Centrul de Coordonare pentru Răspunsuri la Situații de Urgență. Pe cât de pompos sună, pe atât de inutil s-a dovedit a fi. Pentru Italia, fiindcă alții au beneficiat de ajutor.

Scriu ziarele de la Roma că, în 2018, Suedia a beneficiat de sprijinul UE în timpul incendiilor forestiere care au cuprins țara. Fiecare stat membru a contribuit cum a putut, dar ajutorul a fost prompt și binevenit. Când a ajuns Italia în situația de a striga după ajutor, Bruxellesul și-a întors privirea în altă parte.

„Am solicitat furnizarea de echipamente medicale, iar Comisia Europeană a transmis apelul către statele membre. Dar ceva nu a funcționat, pesemne. Criza coronavirusului este similară cu cea a refugiaților: țările care nu sunt afectate imediat nu sunt disperate să ajute. În mod evident, diferite țări au alte percepții față de ce înseamnă amenințarea”, a remarcat Maurizio Massari, reprezentantul permanent al Italiei în UE. Nici măcar un camion cu conserve nu au primit italienii, deși situația e cu adevărat tragică în țară – aproape 25.000 de cazuri confirmate și peste 1800 de morți!

Soarele răsare din Orient. Orientul Îndepărtat

Și acolo unde a picat examenul UE, l-a absolvit China. După ce a scos țara din criza coronavirusului, Xi Jingping s-a ocupat de „dușmani”. O strategie excelentă i-a adus victoria pe Bursă, China (răs)cumpărând la preț de dumping companiile luate de Occident. Iar Italiei îi întinde în aceste zile nu una, ci mai multe mâini. Oricâte are nevoie, Beijingul știe că dărnicia de azi va fi răsplătită mâine de o Romă recunoscătoare.

Să privim, însă, și altfel egoismul pe care UE îl arată în plină pandemie de coronavirus. Dacă Europa ar avea parte de o altă cumpănă, să zicem un atac cibernetic de amploare? Viața noastră depinde de IT, așa că e ușor să intuim cât de mare este pericolul… Fără electricitate, fără gaze, fără bani, fără securitate, fără spitale, oare cum va supraviețui o națiune căreia UE îi întoarce spatele? Dar va supraviețui?!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.343 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger