AcasăNewsChina pune conditii, UE vrea bani

China pune conditii, UE vrea bani

Nicolas Sarkozy are 100 de miliarde de motive sa-i stranga calduros mana presedintelui Chinei, Hu Jintao

Sarkozy si Merkel au ajuns la exasperare din cauza politiciii paguboase a premierului Papandreou. China arunca un munte de bani in joc, dar cere garantii.

Nicolas Sarkozy are 100 de miliarde de motive sa-i stranga calduros mana presedintelui Chinei, Hu Jintao

Reuniunea G 20 a inceput ieri dupa mai multe replici taioase intre premierul Girogios Papandreu, pe de o parte, si  presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Agela Merkel, pe de alta parte. Cei doi au incercat sa-l convinga pe premierul grec si cu vorba buna, si mai dur, sa abandoneze politica sa paguboasa, care a pus sub semnul intrebarii existenta euro si chiar a UE. Papandreou a sustinut initial ca lasa poporul sa decida daca vrea sa fie ajutat, apoi, cand a auzit ca a ramas fara sustinere in Parlamentul grec, a intors-o, zicand ca  referendumul nici nu era o optiune atat de presanta.

Propuneri rezonabile, rezultate banoase

In acest moment al crizei, China a decis ca momentul sau de glorie a sosit si a intrat in joc, oferind sustinere financiara UE, dar punand si conditii. ” Prima conditie ar fi siguranta ca Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara va fi eficienta in a ajuta la stabilizarea situatiei din Europa”, a spus consilierul Li Daokui. El a mentionat ca a doua conditie ar fi „mai multa intelegere pentru interesele Chinei”, ceea ce inseamna printre altele, acorduri comerciale mai avantajoase cu Europa si inttroducerea yuanului in circuitul finaciar-bancar al UE. „In aceste conditii, o suma de circa 100 de miliarde de dolari nu este de neconceput”, a spus oficialul chinez.

author avatar
Arpad Dobre
168 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger