AcasăNewsChina provoacă creșteri apocaliptice la prețurile mezelurilor românești

China provoacă creșteri apocaliptice la prețurile mezelurilor românești

Inflația a crescut în iulie la 4,1%, conform Institutului Național de Statistică

Piața europeană a cărnii de porc a fost grav destabilizată după ce China, care se confruntă cu pesta africană, a achiziționat aproape întreaga cantitate disponibilă de carne de porc. Efectele s-au simțit deja în țara noastră, dependentă de importuri, unde prețurile s-au majorat deja cu 30%. Producătorii ne avertizează însă că vor urma scumpiri uriașe în următoarea perioadă.

Inflația a crescut în iulie la 41 conform Institutului Național de Statistică

China a reușit să golească întreaga piață mondială de carne de porc. Achizițiile uriașe ale acestei țări au declanșat un tsunami al prețurilor, care cresc fără oprire. România, care importă acum peste 60% din necesarul de carne de porc, este unul dintre cele mai afectate state în ce privește scumpirea cărnii și a preparatelor din carne. ”În China, care este cea mai mare consumatoare de carne de porc din lume, a apărut pesta porcină africană, iar efectivele lor de porci s-au diminuat cu aproape 70 la sută. În UE au crescut prețurile din cauza Chinei, care a avut o cerere uriașă de carne de porc, iar Comunitatea Europeană nu era pregătită pentru o astfel de cerere. China a oferit un preț mai mare și a luat o cantitate imensă, nu numai din Europa, ci și din Statele Unite și din Canada. A apărut, astfel, un deficit pe piața europeană de carne și automat s-au ridicat prețurile cu 30%. Și este o creștere care continuă și este prognozată să ajungă la 60%. România a fost dintotdeauna dependentă de importuri și, chiar dacă nu am fi fost dependenți , când piața se prăbușește pentru că nu mai sunt animale, sigur urmează scumpiri”, ne-a declarat Sorin Minea, președintele Romalimenta.

Exporturile, interzise

Pesta porcină africană a dat o grea lovitură și producătorilor de preparate din carne, care reușiseră să intre pe piața europeană. Acum, toate exporturile sunt interzise. ”Din cauza pestei porcine africane care a fost combătută complet aberant, procentul de importuri a crescut, pentru că s-au închis fermele de aici. Le-am spus că ceea ce fac cu pesta porcină este o tâmpenie și că trebuie să aleagă. Ori închidem România și creștem porci în bătătură, ori deschidem România și creștem porci în ferme. Ei au ales calea de mijloc, nici așa, nici așa. Pierdem o piață pe care abia începusem să o construim, dar pierdem și piața internă din cauza afluxului de marfă din Comunitatea Europeană și a cărnii de acolo. Din cauza pestei porcine africane, România nu poate exporta produse din carne de porc, decât dacă cumpără carne din zonă liberă. La ora actuală am pierdut o piață de desfacere, Comunitatea Europeană, și am rămas cu piața internă. Cu cât scade cantitatea vândută, cu atât costurile cresc și nu se mai amortizează. Suntem dependenți de euro, mărirea euro duce la creșterea prețurilor, au crescut salariile și asta a dus iar la creșterea prețurile. Costul cu gazele au crescut cu 30%. Pentru apa deversată eu plătesc 30.000 de lei pe lună, în condițiile în care anul trecut am plătit 6.000 de lei pe lună”, ne mai spune Sorin Minea. Acesta mai arată că, în condițiile dispariției cărnii de porc de pe piață, consumatorii se vor îndrepta către carnea de pasăre, care se va scumpi și ea din cauza cererii crescute. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, prețurile din luna iulie la produsele alimentare au crescut față de luna iunie. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la carne, ouă, brânză și produse din panificație.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.778 afisari

3 COMENTARII

  1. Romania sa CREASCA, NU SA IMPORTE PORCI PENTRU CONSUM !
    Cind Dragnea vorbea despre programele de relansare a productiei agricole animaliere autohtone, tradatorii il bagau la ocna !!!
    Acum, PSD, va trebui sa faca fata exploziei sociale cauzata de scumpirea carnii de porc, iar la asta nici Presedintele Ceausescu nu a avut succes !!
    Ne vom distra copios in aceasta toamna !!!

  2. Deci consumul de carne de pasere, peste, vita si pork din Romania ar intra in China intr-un orasel precum Caracal.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger