AcasăNewsChina: Partidul e-n toate, si-n cele private

China: Partidul e-n toate, si-n cele private

Presedintele Xi Jinping redefineste ”economia socialista de piata”, un amestec intre sectorul public, liberalism economic si deschiderea masiva a pietei interne, totul sub sforile partidului.

In 1978, anuntand demararea reformelor economice, fostul presedinte Deng Xiaoping a rostit istorica fraza: ”Nu conteaza ce culoare are pisica, alba sau neagra, important e sa prinda soareci”. Intre timp, pisica a devenit ditai tigrul asiatic dar dresorii Partidului Comunist Chinez n-au iesit la pensie.

Presedintele Xi Jinping redefineste economia socialista de piata un amestec intre sectorul public liberalism economic si deschiderea masiva a pietei interne totul sub sforile partidului

Mai multi conducatori ai firmelor straine instalate in China si-au manifestat ingrijorarea cu privire la faptul ca celulele partidului comunist, instalate in sanul acestor firme sau corporatii, se amesteca si intervin in afacerile lor. Vara trecuta, directorii a 12 mari firme europene prezente in China s-au reunit la Beijing pentru a-si declara ingrijorarea in fata rolului crescut al partidului in activitatile firmelor straine. Firmele care opereaza in China, inclusiv cele straine, au obligatia legala sa stabileasca in sanul lor o celula a partidului comunist, PCC.  Acestea exista in 70% din cele 1,86 milioane de firme private inregistrate in China. O veche regula considerata o vreme simbolica. Dar un PDG al carui firma era reprezentata la reuniunea de la Beijing a declarat pentru Reuters ca anumite companii se afla ”sub presiune politica” , pentru ca partidul sa aiba un cuvant greu de spus in dezvoltarea si managementul acestor companii asociate cu parteneri chinezi. Adica reprezentantii partidului sa fie cat mai sus inflitrati in structurile de management pentru a avea decizii directe.

Ce ingerinta? Nici o ingerinta

Intr-o declaratie, Biroul de Informatii a Consiliului de Stat, organ suprem al executivului chinez, se afirma ca nu exista nici o ingerinta a celulelor partidului in activitatile normale ale co-intreprinderilor sau a companiilor cu capital strain. Insa Biroul, care face si oficiul de purtator de cuvant al Partidului Comunist Chinez, a adaugat: ”Celulele de partid din firme duc in general activitati in jurul gestiunii operationale, ele pot ajuta firmele sa inteleaga rapid principiile directoare si politice nationale, sa coordoneze rapid interesele tuturor partilor, sa rezolve litigiile interne, sa dezvolte talente, sa construiasca relatii de munca armonioase. Celulele sunt binevenite in sanul firmelor”. In mandatul peresedintelui Xi, PCC a devenit o prezenta de forta reclamand functii pe care guvernul si grupurile industriale le-au elaborat in decenii de liberalizare. Beijing-ul si-a abandonat in mare parte lista liberalizarii economice primisa acum patru ani, optand pentru un mai mare control al partidului si statului asupra economiei si societatii civile, noteaza si Financial Times.

Ciocu mic

Insa din 13 cadre de conducere apartinand mai multor companii straine, opt si-au exprimat, interogate de Reuters, ingrijorarea in fata cererilor sau a activitatilor crescute ce emana din celulele PCC. Toti au cerut anonimatul, tinand seama de acest subiect sensibil. Din 20 de multinationale de varf interogate, doar doua, Samsung Electronics si Nokia, au confirmat ca au unitati ale PCC in cadrul reprezentantelor lor din China. Sub conducerea presedintelui chinez Xi Jinping, partidul incearca sa abordeze „slabirea, diluarea, eroziunea si marginalizarea reprezentantilor sai in intreprinderile de stat”, a scris ziarul ”Cotidianul Poporului”, emanatie a PCC. Liderul pentru China al unei mari companii europene, cu o societate mixta in sudul tarii,  afirma ca o celula de partid a fost autorizata sa se intalneasca la sediul companiei in afara orelor de program, cerand sa fie platita si pentru ”ore suplimentare”.

Noua linie

In ultima saptamana, arata FT, partidul si-a redefinit rolul in business. Antreprenoriatul, explica Beijingul, ”implica patriotism, profesionalism, respectarea legilor, disciplina, servirea societatii”. Despre profit nu se face referire dar antreprenorii au fost reasigurati ca proprietatile lor vor fi protejate. Intre timp, Xiao Yaqing, seful Comisiei de Supraveghere a Activelor Statului si al Administratiei, a declarat  saptamana trecuta: „Companiile excelente, bine gestionate si profitabile au o buna echipa de conducere. Aceasta pentru ca conducerea partidului joaca un rol important in team building si gestiunea managementului”. Noile directive ale PCC vizeaza companiile cu capital strain care oricum intampinau dificultati privind diferentele culturale si obiectivele divergente ale corporatiilor. Desi nu explicit sau in scris, companiile straine care opereaza in China au primit semnale puternice ca trebuie sa accepte celule ale Partidului Comunist Chinez in structurile de management. Investitorii straini sunt constienti ca partenerii lor chinezi raspund in fata PCC, aceste celule ingreuneaza relatiile si adauga opacitate operatiunilor zilnice. In plus, exista riscul unor promovari in functie de activitatile de partid si nu pe criterii de competenta.

author avatar
Tudor Borcea
392 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger