AcasăNewsChina loveste CIA la temelie

China loveste CIA la temelie

Beijingul a dezmembrat sistematic eforturile de spionaj ale Central Intelligence Agency in China, incepand din 2010, ucigand sau aruncand in inchisoare aproximativ 20 de ”surse secrete”.

Citand responsabili americani sub protectia anonimatului,  inca in exercitiul functiunii sau nu, New York Times descrie aceasta infrangere ca una din cele mai severe din ultimele decenii pentru serviciile secrete americane. Nici astazi responsabilii serviciilor secrete americane nu au la cunostinta daca SUA au fost tradate de o ”cartita” din interiorul CIA sau daca chinezii au piratat sistemul utilizat de catre CIA pentru a comunica cu sursele straine. Nu exista insa, arata NYT, dubii cu privire la pagubele aduse celei care a fost una din cele mai productive retele de spionaj american. Pierderi comparabile cu cele din URSS si apoi din Rusia cu ocazia tradarii spionilor SUA Aldrich Ames si Robert Hanssen. Cel putin 12 ”surse” ale CIA au fost ucise de chinezi intre sfarsitul lui 2010 si inceputul lui 2012, iar una din ”surse” a fost ucisa in fata colegilor, ca mesaj de avertizare pentru oricine va desfasura activitati de spionaj in China. In total, 18-20 de surse CIA au fost eliminate sau inchise.

Necazuri  vechi

In general, serviciile de spionaj occidentale au avut mereu dificultati in a-si dezvolta retelele in China si in Rusia. Dupa pierderile din China, CIA a procedat la cercetari extinse asupra fiecarui angajat al ambasadei  Statelor Unite la Beijing. In paralel, administratia prezidentiala din acea vreme (Obama) se intreba cu privire la incetinirea ritmului informatiilor avand ca provenienta China. CIA este preocupata si de atacurile cibernetice ale hackerilor chinezi care au avut loc in 2015, reusind sa aiba acces la informatii cu privire la milioane de responsabili americani. SUA au evocat ca Beijingul a piratat datele a peste 25 de milioane de fosti si actuali functionari americani. Frictiunile dintre SUA si China au o lunga istorie. Washington a acuzat in repetate randuri ca Beijingul a piratat servere protejate care gazduiau informatii confidentiale. De partea sa, China a respins de fiecare data implicarea in cyberspionaj, reprosand americanilor ”cyberactivitatea” pe Internetul chinez. Un razboi sino-american departe de a se sfarsi curand.

author avatar
Tudor Borcea
189 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger