AcasăNewsChina lasă Europa fără carne de porc

China lasă Europa fără carne de porc

Țăranii nu mai au voie să crească porci pentru reproducție, ci doar pentru consum familial

Prețurile la carnea de porc au luat-o deja razna, urmând ca, de luna viitoare acestea să explodeze. Principala vinovată de aceste creșteri este China, care cumpără, la preț dublu, toată carnea disponibilă de pe piața din Europa.

Țăranii nu mai au voie să crească porci pentru reproducție, ci doar pentru consum familial

Întreaga Europă, inclusiv România, este afectată de o criză a cărnii de porc fără precedent. Pentru că pesta porcină africană le-a afectat întreaga producție, chinezii au ajuns să cumpere la preț dublu toată carnea de porc existentă atât pe piețele europene, cât și la nivel mondial, eliminând orice concurență. ”Marii producători, Germania și Spania, vând toată producția în China, pentru că acolo carnea de porc este pe primul loc în consum. Din estimările noastre, producătorii români mai acoperă doar 40% din necesarul de pe piața internă. Este foarte posibil ca în viitorul apropiat să existe o criză accentuată de carne de porc pe piață. Prețurile s-au mărit pentru că cererea a crescut și oferta a scăzut foarte mult. Nu este suficientă carne proaspătă pe piața internă, nu este nici pe piața externă, pentru că se exportă masiv spre Asia”, ne-a declarat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România. Producătorii români susțin că de Sărbători, când cererea pe piața românească va exploda, carnea de porc se va scumpi atât de mult, încât va deveni inaccesibilă pentru marea majoritate a populației.

Dispar și porcii din gospodării

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a luat o măsură extremă pentru combaterea pestei porcine africane, impunând reguli aproape imposibil de respectat pentru țăranii care își cresc porci în gospodării. ”Suntem în așteptarea unor decizii extrem de importante în privința încercărilor de a stopa pesta porcină și avem întâlniri repetate cu autoritățile, cu noile conduceri ale acestora. Din discuțiile preliminare pe care le-am avut am fost asigurați că se vor lua măsurile pe care le-a cerut și Uniunea Europeană. Prima a fost de limitare a numărului de porci crescuți în gospodării, iar cealaltă a fost cea a măsurile de biosecuritate care se vor lua, reguli pe care le vor respecta toți cei care cresc porci”, ne-a mai precizat Ioan Ladoși. Potrivit proiectului de ordin al ANSVSA privind Normele sanitare veterinare de biosecuritate, adăposturile de porci trebuie să fie împrejmuite, pardoseala trebuie să  fie construită din materiale ușor de curățat și dezinfectat, fără posibilitatea de a veni în contact cu alte specii de animale, cu suine domestice din alte exploataţii sau cu porci mistreţi. Totodată, este interzisă hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, iar hrănirea cu nutrețuri vegetale este posibilă numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare. Ordinul ANSVSA mai prevede că folosirea așternutului vegetal este posibilă numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare, iar suinele deținute exclusiv pentru consumul familial trebuie să provină din exploatațiile autorizate/înregistrate sanitar veterinar. Proiectul de act normativ îi obligă pe țărani să sterilizeze toate suinele de sex masculin și interzice creșterea suinelor în extravilan, cu excepția acelor locații înregistrate sanitar-veterinar.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
725 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ia mai da-o dreacu de carne de porc! Aia din hipermarket provoaca cancer! Sa o scumpiți pina va zic eu sa va opriti! Și n-o sa va zic niciodata! Musulmanii nu pun gura pe carne de porc,pt. ca nu e sanatoasa!Cred ca nici evreii.Cetățenii SUA ce maninca de thanksgiving? Curcan! Japonezii pește,fructe de mare ,caracatiță,etc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger