AcasăNewsChina, în război virusului ucigaș. Armata închide oraşele

China, în război virusului ucigaș. Armata închide oraşele

Sătul să tot fie tras la răspundere de comunitatea internațională, președintele Xi Jinping ia taurul de coarne în chestiunea virusului ucigaș care a băgat spaima în toată planeta. Armata a fost trimisă în Wuhan, iar orașul este acum sub controlul total al forțelor militare.La fel şi în Huanggang şi Ezhou. Nimeni nu intră, nimeni nu iese, noroc că ai noștri cântăreți au „evadat” înainte de apariția soldaților. Care ai noștri? Vreo 50 de muzicanți din Filarmonica Banatul, care s-au plimbat 50 de zile prin China și au concertat chiar în Wuhan! Da, artiștii sunt bine și au adus cu ei de toate, iar la sosire au împărțit cu drag și rudelor, prietenilor, poate și trecătorilor, că autoritățile încă n-au sesizat legătura cu epidemia din China! Probabil că se va trezi și ministrul Costache după ce o să-i atragă atenția presa cu privire la acest aspect care ține de siguranța națională.

Așadar, noutatea este că Partidul Comunist a decis să închidă orașul Wuhan – nimeni nu intră, nimeni nu iese, transportul public a fost sistat, la fel cel aerian, rutier și feroviar, cursurile școlare sunt suspendate, iar cetățenii n-au voie să se plimbe fără rost pe străzi. Un fel de lege marțială instaurată de armata trimisă acolo. Ca să vă faceți o idee despre amploarea desfășurării de forțe – metropola Wuhan are 11 milioane de locuitori! 11 milioane de „prizonieri”, din ordinul lui Xi. Până nu se descoperă ce-i cu virusul ăsta care omoară tot mai mulți oameni, Wuhanul tot rămâne în „carantină militară”!

Între timp, de la Beijing vin vești proaste. Numărul morților aproape s-a dublat peste noapte – de la 9, acum sunt 17 decese. În continuare, OMS bănuiește că autoritățile chineze ascund cifrele exacte ale tragediei. De exemplu, se pare că au fost confirmate peste 500 de cazuri noi de infectare cu acest coronavirus, care deja a primit un nume, „2019-nCoV”.

Filarmonica „Banatul”, concert în Wuhan

Într-adevăr, 50 de muzicanți români au avut concert în Wuhan, orașul în care a fost depistat virusul ucigaș. Despre artiști se știe că sunt de la Filarmonica „Banatul”, dar și de la alte filarmonici din țară (Arad, Oradea, Cluj, Brașov, București și Constanța).

Muzicanții timișoreni au mers la Sala Capitol direct de la aeroport, acolo unde s-au întâlnit cu ceilalți colegii aflați la repetiții.

OMS vrea să declare stare de urgență

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății nu se pune în acord cu privire la declanșarea stării de urgență. Unii vor, alții nu și de aici discuțiile în contradictoriu, relatează presa internațională. Ședința de miercuri a fost una tensionat, cu ore întregi de dezbatere la sediul din Geneva. Comitetul, format din 16 experţi medicali din diferite ţări, a fost împărţit 50% pro şi 50% contra declarării stării de urgență.

„A fost o discuţie bună în cadrul comitetului, dar era clar că pentru a o continua avem nevoie de mai multe informaţii”, a subliniat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care pune această prudenţă pe seama faptului că experţii „iau foarte în serios” situaţia din China.

Deocamdată, se vor continua investigaţiile asupra focarului din Wuhan, a cărui origine încă nu e pe deplin cunoscută. Ce se cunoaște e că există dovezi de transmitere a virusului la oameni (asta înseamnă că se răspândește foarte rapid), la fel ca în cazul coronavirusurilor anterioare (sindromul SARS).

Starea de urgență la nivel global a mai fost declarată doar de cinci ori până acum: pentru epidemia de gripă H1N1 (2009), Ebola (2014, în Africa de Vest şi 2019, în RD Congo), poliomielită (2014) şi virusul Zika (2016).

Simptomele noului virsul mortal din China sunt, în cele mai multe cazuri de până acum, similare cu ale unei simple răceli (febră, oboseală, chiar și tuse uscată şi dispnee). OMS recomandă populaţiei din zonele afectate să aplice măsuri de igienă de bază (spălarea mâinilor cu săpun, acoperirea gurii sau nasului când tuşesc sau strănută, evitarea contactului cu persoane cu simptome similare cu cele ale gripei).

author avatar
Nicholas Cezar
410 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger