AcasăNewsChina, în pragul dezastrului! Apocalipsa economică vine în 2020

China, în pragul dezastrului! Apocalipsa economică vine în 2020

Când cei mai puternici șapte oameni din țară se întâlnesc de urgență, e clar că se petrec lucruri grave în China. Anunțul începutului de an: a doua economiei a planetei, pe cale de a face implozie! Dar asta nu e tot. Și, din păcate, nici pe departe atât de grav ca următoarea veste – autoritățile de la Beijing se tem de ce-i mai rău, adică de răbufnirea populației! Se mută protestele din Hong Kong la Beijing? E posibil un nou Tiananmen? Toate variantele au fost pe masa discuțiilor la întrunirea Politburo. Președintele Xi Jinping simte în ceafă respirația rece a unui miliard de nemulțumiți, gata-gata să răstoarne orice orânduire socială când cuțitul atinge osul.

Printre picături, liderii Partidului Comunist au lăsat să se vadă datele care arată adevărata față a economiei. China este în continuare a doua putere a planetei, de necontestat (încă), dar ritmul de creștere este mult mai lent decât se anticipa. Ba, mai mult, de la an la an se observă o scădere, semn că o mare criză bate la ușă. Pentru a preîntâmpina un colaps, guvernul chinez a tot căutat să bandajeze sectorul economic cu o serie de măsuri stimulative, cum ar fi reduceri de taxe și impozite sau facilități fiscale acordate băncilor.

Avertisment pentru guvernele locale

Și, totuși, nu-i de ajuns, după câte se pare. Consiliul de Stat al Chinei a avertizat guvernelor locale „să nu care cumva” să se ajungă la o creștere a ratei șomajului că vor fi luate măsuri urgente! De altfel, chestiunea locurilor de muncă este prioritate politică a țării în 2020. Și asta pentru că, așa cum atrag atenția oficialitățile de la Beijing, China s-ar putea confrunta cu „masive revolte populare” dacă „balonul” de șomaj se va sparge. Ca să evite un asemenea scenariu, autoritățile sunt pregătite să creeze încă 10 milioane de noi locuri de muncă în 2020! Și asta numai pentru că Xi Jinping este îngrijorat mai degrabă de tulburările sociale decât de creșterea datoriei publice.

În Hong Kong, revolta a pornit printr-un apel la democrație, dar la baza ei au stat și factorii economici, precum costul ridicat al locuințelor și o piață a muncii din ce în ce mai competitivă. Toate acestea au generat un sentiment tot mai mare de nemulțumire și frustrare în rândul populației, în special al tinerilor.

Iată de ce șomajul în masă este cea mai mare temere a Chinei. Dintr-o problemă economică se va transforma imediat într-una politică fiindcă ar putea provoca tensiunii sociale în marile orașe.

„Folosește fiecare bănuț pentru lucruri vitale”

Ministrul Comerțului, Zhong Shan, a vorbit în decembrie cu mediul de afaceri din Beijing și Shanghai. Shan le-a cerut oamenilor să-și strângă centurile și să se pregătească pentru un 2020 extrem de greu. „Folosește fiecare bănuț pentru lucruri vitale”, a fost sfatul său dat fiecăruia în parte.

Că vin vremuri grele o spune și Jack Ma, unul dintre cei mai mari miliardari ai lumii și proprietarul companiei-gigant Alibaba. El a recunoscut că în 2019 a fost un climat de afaceri dificil, dar e doar începutul pentru ce urmează!

Cine e de vină pentru situația dificilă în care a ajuns China? Exclusiv Guvern de la Beijing, cred specialiștii, care amintesc cum Xi Jinping a ordonat o campanie masivă de împrumuturi, după criza din 2008, pentru dezvoltarea infrastructurii naționale (case, poduri, drumuri, căi ferate, aeroporturi etc). Și acum procedează la fel – anunță că are în plan să investească tot în infrastructură (Ministerul Transporturilor are undă verde să cheltuiască până la 400 de milioane de dolari), generând locuri de muncă. Și șomaj viitor, anticipează economiștii.

Într-o încercare disperată de a stimula economia, Banca Populară a Chinei a permis o diminuare a capitalului pe care băncile private îl poate păstra în rezervă, cărora acum li se permite să ofere împrumuturi pe termen lung de până la 115 miliarde de dolari! Mai mult, premierul Li Keqiang a declarat zilele acestea că studiază modalități prin care poate oferi mai mult sprijin financiar firmelor mici și mijlocii.

De asemenea, China intenționează să-și deschidă și mai mult economia către investițiile străine. Ca o primă măsură, Beijingul a început să permită companiilor străine să dețină integral filiale în sectorul asigurărilor de viață care operează pe teritoriul Chinei.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.436 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger