AcasăNewsChina distruge bani pentru a opri coronavirusul

China distruge bani pentru a opri coronavirusul

Bancnotele colectate din spitalelele, autobuzele sau zonele aglomerate puternic afectate de virusul COVID-19 vor fi distruse. Măsura vine la scurt timp după ce Banca Naţională a Chinei a anunţat că va curăţa, efectiv, banii aflaţi în circulaţie. În vreme ce OMS avertizează că evoluţia epidemiei rămâne „imposibil de prevăzut”, autorităţile chineze au arestat încă un activist pentru că l-a numit „incompetent” pe preşedintele Xi Jinping.

Toate băncile chineze acum trebuie să-și spele literalmente bancnotele, dezinfectându-le cu lumină ultravioletă și temperaturi ridicate, apoi să le depoziteze timp de șapte până la 14 zile înainte de a le elibera clienților. Dar măsura distrugerii banilor potenţial “infectaţi” nu îi convinge pe experţi: Va fi foarte dificil ca această măsură să fie eficientă pe termen lung, spune un reprezentant al unei mari bănci din Guangzhou. Nu este clar cât de periculoase sunt bancnotele, virusul moare după câteva ore din cauza dezinfectanţilor, iar oamenii din centrele urbane nu folosesc oricum numerar – aplicaţiile de plată pentru telefoanele mobile sunt aproape omniprezente.  Noile măsuri indică „sprijinul complet al sistemului financiar în lupta împotriva virusului și reluarea producției”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

 „Împăratului roşu” va supravieţui ?

Imaginea lui Xi Jinping –  cu masca pe figură, luând pulsul epidemiei pe teren, printre medici şi cetăţeni obişnuiţi – a făcut înconjurul planetei şi, alimentată de propaganda comunistă, vrea să demonstreze că atotputernicul preşedinte ţine situaţia sub control. De fapt, Xi are probleme destul de serioase şi n-ar fi exclus să-i şubrezească autoritatea pe viitor. Liderul de la Beijing știa despre coronavirus încă din 7 ianuarie, cu 13 zile înainte de a-l recunoaşte public, potrivit unui discurs intern publicat de mass-media de stat (!) O situaţie care ar putea alimenta critici chiar din partea Partidului Comunist Chinez, supus deja la o presiune uriaşă din partea populaţiei şi acuzat că nu a gestionat criza virusului mortal, ascunzând gravitatea răspândirii epidemiei. Coincidenţă sau nu, Parlamentul din China ia în considerare să amâne sesiunea sa plenară, mare adunare anuală a regimului comunist. Această sesiune legislativă plenară de zece zile, în timpul căreia parlamentul ratifică, prin majoritate covârşitoare, deciziile Partidului Comunist Chinez (PCC), ar fi urmat să aibă loc în 5 martie, aşa cum se întâmplă de 35 de ani, şi este un prilej pentru Xi Jinping de a-şi întări poziţia. Rămâne de văzut, dar criticii săi din rândul societăţii civile sunt trimişi la puşcărie. Xu Zhiyong, un fost lector universitar în drept şi fondator al mişcării sociale „Noua Mişcare Cetăţenească”, a fost arestat de poliţia chineză. Xu a publicat un eseu la începutul acestei luni, în care i-a cerut demisia preşedintelui Chinei, acuzându-l că este incapabil să guverneze ţara. Bilanţul epidemiei de pneumonie virală a crescut luni la 1.770 de morţi în China continentală, unde cel puţin 70.500 de persoane au fost infectate. Aproape 600 de cazuri de contaminare provocate de epidemia de coronavirus au fost confirmate în 30 de ţări. Principala sursă de infecţie din afara Chinei rămâne în continuare vasul de croazieră Diamond Princess, aflat în carantină în Japonia – unde au fost confirmate 355 cazuri de infectare, dintre care 70 de cazuri noi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
223 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger