AcasăNewsChina da lectii Rusiei in cazul Boris Nemtov: ”Asasinatul politic este o...

China da lectii Rusiei in cazul Boris Nemtov: ”Asasinatul politic este o metoda depasita”

Nemtov a fost ucis la doi pasi de Kremlin, o zona supravegheata video si patrulata de forte de ordine

Afirmatia se regaseste intr-un editorial ce condamna moartea  opozantului rus, publicat in Global Times, cotidian al Partidului Comunist Chinez.

Nemtov a fost ucis la doi pasi de Kremlin, o zona supravegheata video si patrulata de forte de ordine

Calificand uciderea lui Nemtov drept ”o grava lovitura adusa unitatii Rusiei”, in editorial se arata ca ”Asasinarea conducatorilor opozitiei este un act fara sens, pentru ca indignarea pe care o suscita asemenea acte intareste opozitia, in loc sa o slabeasca”. ”Asasinatul politic este unul din actele cele mai odioase. Este o strategie depasita si rareori practicata in lumea moderna si civlizata”, estimeaza Global Times, potrivit AFP.  Ieri, purtatorul de cuvant al MAE chinez a declarat ca Beijingul ”condamna ferm” uciderea lui Nemtov, precizand insa ca ”este o afacere interna rusa”. Global Times a mai calificat moartea opozantului rus drept ”o calamitate pentru cultura rusa”, pe care ”anumite forte ar putea-o folosi politic”. Nemtov nu se bucura decat de o ”influenta limitata” si asasinarea sa ”este impotriva logicii politice normale”, arata cotidianul. Toate acestea in situatia in care China nu tolereaza nici o opozitie politica, trimitand sistematic la inchisoare persoanele care contesta deschis partidul unic.

Prietena  opozantului, tinuta la secret de anchetatori

Manechinul de 23 de ani Anna Duritka, prietena ucraineana a lui Nemtov, care s-a aflat alaturi de acesta in momentul crimei, s-a plans ieri ca este ”retinuta” in Rusia. Anna, care  traieste in Bila Terkva, la 70 km de Kiev, a declarat ca ”anchetatorii nu mi-au spus cand voi fi eliberata si de ce ma tin aici. Imi spun ca din motive de securitate”, a declarat tanara pentru postul tv Dojd. Ea a precizat ca se afla ”in apartamentul unui prieten din Moscova”. ”Nu stiu cine a facut asta. Nu stiu cum asasinul s-a apropiat, era in spatele meu”, a mai spus Ganna, care a declarat ca vrea sa fie lasata sa plece, aratand ca ”a dat toate informatiile pe care le-a avut”. Mama tinerei, Inna, a declarat ca se teme pentru siguranta fiicei sale, avand in vedere afirmatiile lui Nemtov despre ”agresiunea” lui Putin in Ucraina.

Asasinul, inca in libertate

La cateva zile de la moartea opozantului, anchetatorii nu par a fi gasit o pista clara, asasinul fiind inca in libertate. Putine informatii transpar cu privire la progresul anchetei, condusa de generalul Igor Krasnov, autoritatile invocand evitarea oricaror ”provocari”. Tovarasii de lupta politica ai lui Nemtov spun insa ca este ”exclus” ca acesta sa nu fi fost supravegheat de catre serviciile secrete, inainte de mitingul la care trebuia sa participe duminica, inclusiv inaintea asasinarii sale in apropierea Kremlinului, o zona puternic supravegheata video.

author avatar
Tudor Borcea
1.628 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger