AcasăNewsChina cumpara Europa la bucata

China cumpara Europa la bucata

Aproximativ 360 de companii au fost preluate de chinezi, de la producatorul de pneuri italian Pirelli&C.SpA pana la compania irlandeza Avolon Holdings Ltd

China a cumparat sau a investit in active europene cel putin 318 miliarde de dolari in ultimii 10 ani, in Romania avand loc 4 tranzactii in valoare de 3,2 milioane de dolari.

Aproximativ 360 de companii au fost preluate de chinezi de la producatorul de pneuri italian PirelliCSpA pana la compania irlandeza Avolon Holdings Ltd

Cea mai mare tranzactie din Romania a fost cea din 2016 prin care GM Investment a achizitionat concesiunile petroliere si gaze ale companiei Zeta Petroleum, pentru 2,9 milioane dolari. Zeta Petroleum a fost infiintata in 2005 in Marea Britanie si se ocupa cu explorarea si productia de petrol si gaze naturale in Europa de Est. Compania detinea in Romania drepturi de concesiune asupra a trei perimetre de explorare si exploatare, respectiv Bobocu (judetul Buzau), Jimbolia (Timis) si Padureni.

Volumul si natura unora dintre investitiile Chinei pe parcursul celor zece ani, de la infrastructura critica din estul si sudul Europei pana la companiile de inalta tehnologie din vest, au ridicat un semnal de alarma la nivelul UE. Un grup de lideri care ii include pe cancelarul german Angela Merkel si pe presedintele francez Emmanuel Macron preseaza pentru o strategie comuna menita a face fata avansului neobosit al Chinei in Europa. Un studiu realizat de Bloomberg analizeaza 678 de tranzactii incheiate sau in asteptare in 30 de tari, incepand din 2008, care au avut o valoare comunicata, iar rezultatele arata ca societatile chineze si cele private au fost implicate in tranzactii de cel putin 255 de miliarde de dolari pe intregul continent european.

author avatar
Catalin Dumitrescu
320 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger