AcasăNewsChina blocheaza importul deseurilor

China blocheaza importul deseurilor

Tarile bogate, in panica

Blocand importul anumitor deseuri, China, prima destinatie mondiala a reciclarii, lasa sa planeze amenintarea unui scenariu catastrofal pentru mediu in tarile dezvoltate si pune bete in roate propriei industrii de recuperare.

Tarile bogate in panica

Incepand cu aceasta luna, gigantul asiatic a sistat importul a 24 de categorii de deseuri solide, intre care anumite plasticuri, hartii, textile, o masura in care Beijing avanseaza motive ecologice. Aceasta reconfigurare a pietei mondiale a deseurilor apare problematica pentru industriile americane si europene, obisnuite cu o China avida sa absoarba materii prime si majoritatea deseurilor lor pentru a le recicla.

China invoca masuri ecologice dar occidentalii se tem de un santaj din partea tigrului asiatic pentru a pune noi conditii financiare reciclarii

”Este un cutremur care a pus industria noastra in stare de stres, China este pur si simplu prima piata mondiala pentru exportul de material reciclabil”, a estimat Arnaud Brunet, directorul Biroului International al Reciclarii (BIR) , cu sediul la Bruxelles.

Riscuri majore

Uniunea Europeana exporta majoritatea plasticelor sale colectate si triate, din care 85% catre China. Statele Unite au trimis in 2016 in China  mai mult de jumatate din exporturile lor de deseuri metalice, neferoase, hartie si plastic, adica 16,2 milioane de tone. ”Vom cauta solutii alternative, vom incerca sa identificam noi piete de substitutie, presupunand ca au capacitati de procesare: vorbim de India, Pakistan sau Cambogia”, a sugerat Brunet. Insa un acest scenariu este de durata. ”Capacitatile de procesare nu pot fi miscate peste noapte si, in viitorul imediat, acumularea de deseuri, mai ales in Europa, este un risc major”, a prevenit oficialul din Bruxelles. Cu ”scenariul catastrofal” al perspectivei ca aceste deseuri sa fie incinerate sau plasate in depozite.

Impact devastator

In SUA ”uzinele cauta solutii pentru a-si depozita” deseurile suplimentare iar unele ”le stocheaza in parcari sau locatii exterioare”, a indicat Brandon Wright, purtator de cuvant al NWRA, confederatia americana a reciclatorilor.

Hartie destinata reciclarii stocata intr o periferie din Beijing

Impactul imediat va fi devastator: potrivit estimarilor ”prudente” ale BIR, exporturile mondiale de hartie catre China ar putea scadea cu 25% in acest an iar cele de plastic cu 80% an doi ani, trecand de la 7,35 la 1,5 milioane de tone. Brent Bell, un responsabil al Waste Management, primul reciclator american de deseuri menajere, se declara mai optimist: ”Lucram de mai multi ani pentru a ne dezvolta si extinde in Vietnam, India si in Thailanda. Investitii recente ale unor producatori americani de hartie ne permit sa deplasam deseurile catre aceste piete alternative”.

Uniunea Europeana, amenintata in viitor

Masurile anuntate de Beijing pun spionase probleme si firmelor chineze de reciclare extrem de dependente de deseurile occidentale. ”Va fi dificil de lucrat”, estimeaza Zhang Jinglian, proprietarul firmei de reciclare a deseurilor din plastic Huizhou Qingchun. Mai mult de jumatate din materia prima de aici este importata iar productia va fi redusa la mai putin de o treime, a explicat acesta pentru Afp adaugand ca a fost nevoit sa concedize si mai multi angajati. Repercusiunile sunt si mai drastice pentru compania Nantong Heju din orasul Jiangsu (est) care a anuntat ca-si opreste activitatea si va incepe o reconversie a fabricii. UE si-a dezvaluit , saptamana trecuta, strategia sa de a reduce utilizarea plasticurilor de unica folosinta, avand ca obiectiv ca toate ambalajele de acest tip sa fie reciclabile, pana in 2030. La ora actuala, doar 30% din deseurile din plastic ale europenilor sunt reciclate. Restul sunt incinerate pentru a produce energie (39%) sau sunt descarcate in gropile de gunoi (31%). ”Trebuie sa ne folosim de decizia Chinei pentru a readuce in discutie problema deseurilor reciclabile si sa ne intrebam de ce noi, europenii, nu suntem capabili sa de reciclam propriile deseuri”, a declarat comisarul european Frans Timmermans, vicepresedintele Comisiei Europene.

author avatar
Tudor Borcea
259 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger