AcasăNewsChina aruncă firimituri companiilor europene

China aruncă firimituri companiilor europene

Strategia „O centură, un drum” ilustreză mega-proiectele Chinei în economia mondială. Deşi se vrea ca acest nou Drum al Mătăsii să consolideze schimburile comerciale între Asia, Rusia şi Europa, tocmai firmele europene se simt ţinute la distanţă.

Bruxelles-ul ar trebui să îşi revizuiască legislaţia în domeniul competiţiei pentru a crea un mediu concurenţial echitabil. Din cauza procedurilor opace de achiziţii şi a dominaţiei exercitate de marile companii chineze de stat, firmele europene primesc doar firimituri, au declarat reprezentanţii European Union Chamber of Commerce in China, un grup de lobby al businessului  din UE. “Dacă UE nu va reuşi să joace un rol activ şi competitiv, există pericolul real să devină o piaţă periferică ataşată la finele Eurasiei. În acest context,  Uniunea Europeană ar trebui să forţeze companiile chineze care participă pe piaţa procedurilor de achiziţii din UE să opereze potrivit aceloraşi restricţii cu cele cu care se confruntă în China companiile din UE. Începând din 2013, când a fost demarată iniţiativa „O centură, un drum”, China a lansat proiecte de construcţii în peste 60 de ţări. Cu toate acestea, până acum companiile europene sunt doar jucători de nişă  în condiţiile în care doar 20 de companii membre ale European Union Chamber of Commerce in China au declarat că au lucrat la proiecte din cadrul strategiei „, a declarat preşedintele camerei de comerţ Joerg Wuttke. Mai mult, companiile europene care au fost implicate în iniţiativa  „O centură, un drum” au reuşit să facă acest lucru în principal prin intermediul partenerilor chinezi de afaceri sau a guvernului şi în mod obişnuit rolul lor a fost acela de a furniza tehnologii şi expertiză de care partea chineză nu dispunea.    De asemenea, marii campioni naţionali chinezi au dobândit o „putere de monopol” în unele ţări, construind infrastructuri digitale care implică pachete complete de software şi hardware bazate pe standardele chineze. Totodată, UE ar trebui să dea prioritate propriei sale  strategii în domeniul infrastructurii , denumită „Connectivity Strategy”, care să devină o alternativă credibilă la  strategia „O centură, un drum”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
588 afisari

3 COMENTARII

  1. De cacao astia de prin ue .S-au repezit cu tehnologie ,cu uzine ,cu companii ,cu specialisti, cu multi ani in urma ,dar si astazi, pt. o maximizare uriasa a profitului,lasand Europa fara multe locuri de munca si veniturile aferente.
    Chinezii destepti, au strans din dinti ,au avut rabdare si-au insusit tehnologiile stupizilor si au dat drumul la productia lor si la exporturi masive ,avand la baza
    tehnologiile stupizilor din ue,tehnologii pe care deja le upgradeaza singuri. Birocratii astia de la Bruxelles daca nu se trezesc rapid ,vor ramane cu buzele umflate si la fel si europenii ,care prin cumparaturile de produse chinezesti cat mai multe si ieftine ,dau de lucru muncitorilor si angajatilor chinezi ,cam asa cum patim noi cu produsele importate
    si vandute de companii ,dar si de supermarketuri si hypermarketuri ,de prin germania ,franta chiar si Polonia ,care trimit banii la casele lor, bani obtinuti prin vanzarea unor produse de o calitate indoielnica si care nu se compara cu calitatea din principalele tari ale ue.Acum se plang ,lasa ca o sa-i stoarca chinezii ca pe o lamaie.
    Ei vor colaborare si nu sufla in fata chinezilor ( bravo lor ,sunt destepti ),dar noua ne
    interzic sa lucram cu chinezii ( de ex autostrada Comarnic- Brasov ,reactoarele de la C.A.Navodari,etc. ). Deci ca sa ma exprim mai ,,elegant” birocratii ,,democrati” au cate standarde vor ei si fac pipi cu bolta pe noi ,sper sa-i ude si pe pupincuristii de pe la noi.

  2. Ue a inceput sa scheaune ca si SUA ca China nu ar avea deschise caile spre o colaborare avantojoasa si ca nu vrea sa-si privatizeze marile sectoare de productie, energie etc.
    Pai sa ne uitam la noi cei destepti care ne-am privatizat, da fapt prajit, cu ce am mai ramas?
    Globalistii astia chiar ii cred pe chinezi asa de prosti?
    China a avut in 2018 cele mai multe cereri de patent si protectie de drept intelectual din intreaga lume, sa mai zica careva ca chinezii nu sunt buni decat de copiat.
    Poate ca noi ar trebui sa-i copiem dar nu avem ce trebuie in instalatie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger