AcasăNewsCharlie Hebdo sare calul: ”Crestinii merg pe apa, copiii musulmani se scufunda”

Charlie Hebdo sare calul: ”Crestinii merg pe apa, copiii musulmani se scufunda”

Hebdomadarul satiric francez a starnit reactii vehemente de protest dupa ce a publicat o serie de caricaturi reprezentandu-l pe Aylan Kurdi, baietelul sirian gasit fara suflare pe o plaja din Turcia.

Nu este exclus ca politica redactionala a saptamanalului francez sa se intoarca iarasi impotriva lui

Redactia Charlie Hebdo este deja amenintata cu justitia pentru o serie de caricaturi avand ca tema emigrantii si micutul Aylan Kurdi, al carui cadavru a fost adus de apele Mediteranei pe coastele Turciei, noteaza The Mirror. Mai multe caricaturi pe aceasta tema au aparut in editia din 9 septembrie a revistei Charlie Hebdo, intitulata ”Bun venit emigrantilor”. Una din caricaturi il prezinta pe micutul Aylan cu fata in jos pe nisipul plajei, asa cum a fost gasit, avand in spate un ghiozdan. Caricatura are urmatoarea explicatie: ”A inceput scoala!”. O alta caricatura , intitulata ”Atat de aproape de tel…”, prezinta corpul baietelului de trei ani tot pe plaja, alaturi de un afis publicitar gen fast-food, cu urmatorul mesaj: ”Doua meniuri pentru copii la pret de unul”. Precizam ca si fratele lui Aylan a fost gasit inecat pe aceeasi plaja. In fine, alta caricatura, intitulata ”Dovada ca Europa e crestina”, il infatiseaza pe Aylan inecandu-se, in timp ce langa el merge pe apa un barbat ce-l reprezinta pe Iisus, iar mesajul este: ”Crettinii merg pe apa, copiii musulmani se scufunda”. Alt desen il arata pe Aylan mort pe plaja, cu urmatoarea explicatie: ”Un terorist de trei ani, neutralizat de maree”.

Val de proteste

Caricaturile, majoritatea realizate de Riss (Laurent Sourisseau), au provocat un val de indignare pe retelele sociale, in ciuda faptului ca politica redactionala a Charlie Hebdo se bazeaza pe teoria conform careia satira nu are tabuuri. Astfel, mai multi sedi de stat, dar si Papa au fost frecvent tintele unor caricaturi, deseori calificate ca degradante si vulgare. Asa cum se stie, in luna ianuarie, ca urmare a publicarii unor caricaturi ale profetului Mahomed, redactia Charlie Hebdo a fost atacata cu mana inarmata, 12 persoane fiind ucise. Acest atentat a fost urmat de alte atacuri armate in capitala Frantei si in alte locuri din tara.

author avatar
Tudor Borcea
683 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger