AcasăNewsCFR și Unifarm, urmărite penal după controalele lui Dăncilă

CFR și Unifarm, urmărite penal după controalele lui Dăncilă

Raportul de control de la CFR Călători a fost transmis și Consiliului Concurenței

Corpul de Control al Primului-Ministru a cerut urmărirea penală pentru 14 instituții, regii și societăți cu capital de stat, după controalele efectuate anul trecut. Printre acestea se află și CFR și Unifarm, dar și Agenția Națională pentru Resurse Minerale, care mai are un dosar întocmit în 2017.

Raportul de control de la CFR Călători a fost transmis și Consiliului Concurenței

Din cele 32 de acțiuni de control desfășurate în 2018 de Corpul de |Control al Primului-Ministru, doar în 14 au fost sesizate organele de urmărire penală. Comparativ, în 2017 cercetarea penală a fost cerută în 19 dintre instituțiile și societățile verificate, iar în 2016, în 34 de cazuri. Principalele disfuncții constatate în urma acțiunilor de control de anul trecut au fost neîndeplinirea atribuțiilor de către persoanele care au asigurat conducerea entităților, nerespectarea cadrului legislativ privind atribuirea, încheierea și derularea contractelor, inclusiv a celor de achiziție publică, precum și exercitarea deficitară a atribuțiilor funcționale referitoare la recuperarea creanțelor, prin promovarea tardivă ori susținerea necorespunzătoare a acțiunilor aflate pe rolul instanțelor de judecată. În instituțiile publice și socitățile cu capital de stat unde neregulile au fost extrem de grave, Corpul de Control al Primului-Ministru a trimis rapoartele Procuraturii, în vederea începerii urmăririi penale. Printre acestea s-au numărat și unele foarte importante, ca Unifarm, CFR Călători, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Ministerul Turismului, precum și Compania Națională Poșta Română S.A. La Agenția pentru Resurse Minerale au fost întocmite două rapoarte de control care au fost urmate de sesizarea oraganelor de cercetare penală. De remarcat, în cazul acestei instituții publice, este faptul că și în 2017 Corpul de Control a cerut urmărirea penală în urma controalelor făcute.

Nereguli la Transelectrica

Verificările și rezultatele controalelor la Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” S.A. și la Societatea pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei Electrice de Transport Smart S.A. au fost trecute la capitolul deficiențe administrative. Și asta deoarece aspectele verificate au făcut obiectul controalelor efectuate de către Curtea de Conturi a României, Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională de Administrare Fiscală, activități în urma cărora, persoanele responsabile au sesizat organele de cercetare penală și au întreprins demersuri pe cale civilă pentru recuperarea prejudiciilor, acestea aflându-se în curs de soluționare. Corpul de Control al Primului –Ministru a emis și o notă de informare privind verificările efectuate la Societatea Comercială de Transport cu Metroul București „Metrorex” S.A. Nota de informare a fost transmisă către Ministerul Transporturilor și Societatea Comercială de Transport cu Metroul București „Metrorex” S.A.. Concluziile actului de control au evidențiat faptul că „Metrorex” S.A. a demarat procedura de licitaţie deschisă pentru încheierea unui acord-cadru având ca obiect furnizarea de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5, Drumul Taberei – Pantelimon, cantitățile estimate fiind de minim 43 şi maxim 51 de trenuri. Urmare a cercetărilor efectuate de către Direcția Națională Anticorupție cu privire la achiziția celor 51 de trenuri, dosarul în cauză a fost înaintat Tribunalului Bucureşti, spre judecată. Ulterior, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a dispus măsura de anulare a procedurii de atribuire privind achiziţia celor 51 de trenuri.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.616 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger