AcasăNewsCFR Marfa, pandita de rusii de la VTB Bank

CFR Marfa, pandita de rusii de la VTB Bank

Fostul ministru Radu Berceanu crede ca CFR Marfa valoreaza cateva miliarde de euro

Banca de stat VTB din Rusia si-a exprimat recent intentia de a cumpara pur si simplu CFR Marfa. Guvernul rus  vrea sa ”arunce” cateva sute de milioane de euro pe investitii in statele balcanice.

Fostul ministru Radu Berceanu crede ca CFR Marfa valoreaza cateva miliarde de euro

Directorul general al VTB, Atanas Bostandjiev, nu si-a ascuns satisfactia fata de o eventuala preluare a CFR Marfa. „Voi fi foarte fericit daca vom investi cateva sute de milioane de euro in urmatorii ani in diferite proiecte din Bulgaria, Romania, Serbia si Grecia”, a declarat Bostandjiev, citat de Bloomberg.

Pierderi uriase

Radu Berceanu

CFR Marfa este una dintre companiile de stat care au mers prost in ultimii ani. Transportatorul feroviar a acumulat din 2008 pana in 2011 pierderi de peste un miliard de lei, iar infrastructura este precara. Societatea nu a avut bani pentru retehnologizare sau modernizare, iar ”zestrea” sa vorbeste de la sine: aproximativ 40.000 de vagoane, din care mai sunt functionale 22.000, plus 866 de locomotive, din care mai putin de jumatate sunt in stare de functionare. CFR Marfa era, chipurile, pregatita de privatizare inca din 2008, iar guvernantii de atunci sperau sa obtina un miliard de euro pe aceasta societate, evaluata acum la ”cateva miliarde de euro”, potrivit spuselor fostului ministrul Radu Berceanu. Starea precara a materialului rulant ar putea scadea pretul de oferta chiar la jumatate si ar mai fi si alte probleme, care vor pune talpi privatizarii. CFR Marfa este si transporator de carbune catre termocentrale, fiind parte a strategiei de aparare a tarii in caz de calamitate sau razboi. Pe de alta parte, societatea a  incheiat intelegeri si cu NATO privind transporturile speciale pentru armata SUA pe teritoriul Romaniei. Fara CFR Marfa, Romania si NATO au sanse sa ajunga la mana si la dispozitia Rusiei.

author avatar
Arpad Dobre
541 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger