AcasăNewsCFR - iertata de datorii, Transelectrica - data pe nimic

CFR – iertata de datorii, Transelectrica – data pe nimic

CFR Marfa ar putea fi cumparata de o banca de stat din Rusia, iar Transelectrica va fi ”petita” de BCR

CFR SA va scapa de datorii uriase de peste 900 de milioane de euro, care vor fi transformate in actiuni.  Transelectrica va fi scoasa la vanzare, iar statul va limita pretul maxim si va oferi si reduceri potentialilor cumparatori.

CFR Marfa ar putea fi cumparata de o banca de stat din Rusia, iar Transelectrica va fi ”petita” de BCR

Guvernul pregateste un act normativ prin care vrea sa anuleze datoriile uriase ale CFR SA catre bugetul statului (taxe impozite, contributii la sanatate, pensie etc). Acestea se ridicau in ianuarie la peste 4,5 miliarde de lei, adica peste un miliard de euro, iar in prezent au scazut la ”doar” 917 milioane de euro.

Statul va anula datoriile la buget prin conversia lor in actiuni, lucru care nu este permis de legislatia actuala, dar nu conteaza, deoarece ”purificarea” CFR SA se va face prin derogare de la lege. Aceasta transformare a ”cenusaresei” are loc la cateva zile dupa ce banca de stat VTB din Rusia si-a exprimat intentia de a cumpara CFR Marfa. Probabil ca statul vrea sa marite ”la pachet” toate structurile CFR si a trecut la ”cosmetizarea” acestei companii,  anuland datoriile catre stat.

Actiuni la pret controlat

O alta companie vanata de investitorii straini este Transelectrica. Statul vrea sa vanda la bursa 15% din actiunile acestei companii, iar oferta, care urmeaza a fi lansata in zilele urmatoare,  va avea un pret minim si unul maxim. Cu alte cuvinte, statul limiteaza pretul de vanzare a actiunilor Transelectrica, ceea ce incalca principiul cererii si ofertei. In plus, se vor oferi si discounturi. Pretul ofertei nu a fost inca stabilit, iar valoarea nominala  a unei actiuni este de 10 lei, in vreme ce aceste titluri se tranzactioneaza pe piata secundara cu 17,25 de lei/actiune, in medie.

author avatar
Arpad Dobre
219 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger