AcasăNewsCertificatul verde cu 3 doze va avea valabilitate limitată! Anunțul făcut de...

Certificatul verde cu 3 doze va avea valabilitate limitată! Anunțul făcut de ministrul Sănătății

certificat verdeCertificatul verde cu 3 doze va avea valabilitate limitată! Anunțul făcut de ministrul Sănătății

Autoritățile europene au decis că persoanele care au mai mult de 9 luni de la schema inițială de vaccinare împotriva COVID-19 trebuie să efectueze doza 3 (booster) pentru a putea călători în alte țări din UE, deoarece certificatul verde își pierde valabilitatea după 9 luni, în lipsa dozei 3.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a dat de înțeles că acest lucru va fi reglementat și în România, foarte curând. Astfel că documentul care arată vaccinarea cu trei doze ar urma să fie valabil până la 30 iunie 2023. În Italia, spre exemplu, acesta are valabilitate nelimitată.

Oficialul a precizat, însă, că este posibil să nu mai fie nevoie de certificat până atunci. „Nu va mai fi nevoie (să arătăm certificatul verde când mergem în UE – n.red.) atunci când va scădea foarte mult transmiterea acestei boli. Din păcate, măsura nu poate fi unitară, pentru că și nivelul de vaccinare este diferit între diversele țări în momentul de față. Atunci când o să existe o dovadă că această boală este o infecție banală care nu mai pune probleme sistemelor de sănătate și numărul cazurilor se reduce foarte mult, cu siguranță se va lua această măsură după o perioadă de tranziție care nu cred că o să fie foarte lungă.

În țară, dacă v-ați uitat, în urma vaccinării, pe certificatul dumneavoastră este o dată de valabilitate stabilită tot la nivel european ca și durată, care este data de 30 iunie 2022. Dacă unii au a treia doză, valabilitatea propusă la nivelul Centrului European de Control al Bolilor este de 30 iunie 2023. Una este valabilitatea și altceva este aplicabilitatea. Este diferit. El este valid, dar să vedem dacă va mai fi nevoie să fie aplicat și la noi și la nivel european”, a afirmat Alexandru Rafila la Antena 3.

Certificatul verde COVID-19 cu două doze rămâne valabil în țară

Ministrul a subliniat în mai multe rânduri că pe teritoriul României, toate certificatele verzi rămân deocamdată valabile, indiferent dacă au trecut sau nu 9 luni de la schema inițială de vaccinare. Rafila a spus că certificatul Covid cu trei doze de vaccin va fi necesar doar pentru călătoriile în UE.

„Să lămurim chestiunile cu certificatul. N-am schimbat absolut nimic în intern. Nu este nevoie de un certificat care să impună utilizarea celor 3 doze iar pentru călătorii în spațiul UE lucrurile într-un fel s-au ușurat. De ce? Pentru că ai una dintre cele 3 alternative la îndemână, indiferent unde călătorești în UE, și toate țările se aliniază la acest lucru: testare PCR, trecere prin boală sau vaccinare cu doza booster numai dacă au trecut 9 luni de la încheierea schemei de vaccinare pentru care fiecare a optat. Nu se aplică în România.”, a adăugat oficialul.

author avatar
Andreea Vlad