Cauta

Certificatele de nastere, folosite fara legalizare in strainatate

Cetatenii romani isi vor putea folosi certificatele de nastere sau de casatorie fara a fi necesara traducerea si legalizarea lor pe teritoriul a 21 de tari europene.

Extrasele multilingve vor fi completate si semnate de catre ofiterul de stare civila

Iata o veste buna pentru romanii care erau obligati sa indeplineasca o serie de obligatii birocratice, pentru a le fi recunoscute actele de stare civila in strainatate. Legea nr. nr. 65/2012 pentru aderarea Romaniei la Conventia nr. 16 (referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civila), a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 277 si a intrat recent in vigoare.  AvocatNet precizeaza ca, odata cu aderarea Romaniei la Conventia nr.16, procedura de recunoastere a actelor de stare civila romanesti in tarile  semnatare ale conventiei va fi usurata pentru cetateni. Aceasta deoarece autoritatile romane au obligatia de a emite extrase de pe actelele de stare civila, cu mentiuni in mai multe limbi de circulatie internationala si nu doar in limba romana.

Precizari de la MAI

La randul lor, reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor sustin, citati de AvocatNet, ca aderarea la Conventia nr. 16 va reduce birocratia pentru cetatenii romani. „Extrasele multilingve de pe actele de stare civila privind nasterea, casatoria sau decesul sunt documente cu aceeasi putere doveditoare ca si certificatele de stare civila, care se folosesc de catre titulari in fata autoritatilor straine din statele semnatare ale Conventiei”, a spus comisarul sef  Ion Aurel.  Oficialul MAI a precizat ca extrasele multilingve vor fi documente tipizate care vor fi completate si semnate de catre ofiterul de stare civila. De asemenea, extrasele vor avea aplicata stampila institutiei emitente.

State  semnatare ale Convetiei nr. 16

In momentul de fata, pe langa Romania, alte 21 de state europene au semnat Conventia nr. 16, si anume:  Austria, Belgia, Bosnia Hertegovina, Croatia,  Estonia, Elvetia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovenia, Spania si  Turcia.

Ultimele stiri

  • DICTATURA NEOMARXISTO-GLOBALISTĂ/ADEVĂRATUL COMUNISM
  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Exit mobile version