AcasăNewsCentralele contrafăcute, bombele cu ceas din casele românilor

Centralele contrafăcute, bombele cu ceas din casele românilor

Aparatura învechită de la ISCIR face dificilă stabilirea cauzelor care au condus la accidente

Multe dintre centralele și compresoarele care se găsesc pe piața din România sunt adevărate bombe cu ceas. Și asta deoarece sunt contrafăcute și pun în pericol viața celor care le folosesc, ne spun reprezentanții Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR).

Aparatura învechită de la ISCIR face dificilă stabilirea cauzelor care au condus la accidente

În România, dacă ai cumpărat de pe piață un compresor sau orice instalație sub presiune, ești obligat să plătești pentru iscirizare. Reprezentanții CNCIR ne spun că produsele trebuie autorizate după cumpărarea lor din magazine deoarece pot pune viața în pericol. ”Dacă te duci într-un magazin și cumperi un compresor, acesta, în baza prescripțiilor tehnice, trebuie să fie autorizat, pentru ca folosirea lui să nu pericliteze viața oamenilor. Există posibilitatea ca în momentul în care te-ai dus să cumperi un produs să iei un chinezism care poate face probleme, astfel este necesară autorizarea de prima dată. Am întâlnit cazuri în care produsul era contrafăcul, chiar dacă era nou, frumos în exterior, funcțional, dar în interior nu era în regulă, iar declarațiile de conformitate lipseau. Și asta se întâmplă când găsim instalații de ridicat și sub presiune la prețuri mult mai mici. Dacă îl iei acasă pentru tine, nu este o problemă, dar dacă ai o societate și întreprinzi o activitate atunci se presupune că vei omorî oameni.Le importă la un preț de nimic din China și le vând aici. Am întâlnit o grămadă de compresoare și centrale care nu se puteau autoriza, cu documente măsluite, pentru că, de fapt, produsele erau confecționate din materiale neconforme și atunci noi nu ne asumăm răspunderea că acel recipient poate funcționa în condiții de siguranță”, ne-a declarat Leonard Stoicescu, șef serviciu CNCIR.

Criză de personal al ISCIR

Inspectoratul de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor subPresiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) a solicitat Guvernului creșterea numărului de angajați, invocând imposibilitatea de a supraveghea piața. ”Structura actuală a instituţiei în domeniul supravegherii pieței, cu doar 2inspectori de specialitate rămaşi în activitate (șeful structurii fiind o persoanăpensionată) și având în vedere și poziţia geografică a României (ce deţinegraniţe cu trei state extracomunitare şi deschidere la Marea Neagră, poartănavală pentru comerţ) are ca rezultat efectuarea cu mare dificultate acontroalelor pentru identificarea şi stoparea introducerii pe piaţa comunitară aproduselor neconforme.În ultimii ani se constată o creștere constantă a numărului de accidente șimai ales a deceselor survenite în urma acestora: anul 2012 – 44 accidente (5decese), anul 2013 – 51 accidente (6 decese), anul 2014 – 61 accidente (11decese), anul 2015 – 76 accidente (9 decese), anul 2016 – 110 accidente (17decese), anul 2017 – 90 accidente (20 decese), 2018 – 94 accidente (6 decese).Accidentele produse pot cauza atât victime umane multiple, pagube materialeapreciabile, cât şi poluarea majoră a mediului”, susține conducerea ISCIR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
680 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger