AcasăNewsCele mai sangeroase confruntari dupa acordul de la Minsk

Cele mai sangeroase confruntari dupa acordul de la Minsk

Lupte extrem de violente au avut loc in ultimele zile in Ucraina intre fortele Kievului si rebelii prorusi ai autoproclamatei Republici din Donetk. Guvernul ucrainean vorbeste despre ”o ofensiva majora” a separatistilor.

Blindate si obuze de calibrul 122 mm au facut prapad

Cel putin 24 de persoane, majoritatea separatisti, si-au pierdut viata in ultimele trei zile in estul tarii. Potrivit reprezentantului autoproclamatei republici din Donetk, Eduard Bassurin, 14 rebeli si  cinci civili au fost ucisi in timpul luptelor. De partea sa, Iuri Biriukov, un consilier al presedintelui Petro Porosenko,  a informat ca cinci soldati ai Kievului au fost ucisi. Kievul acuza majoritatea separatistilor ca au declansat ”o ofensiva majora” cu o mie de oameni sprijiniti de zece tancuri impotriva pozitiilor lor din Mariinka, miercuri seara. Rebelii au negat aceste acuzatii dar au confirmat faptul ca au avut loc lupte in apropierea acestei localitati. Uniunea Europeana a denuntat, ieri, ”escaladarea” violentelor, estimand ca ”luptele violente din apropierea localitatii Mariinka, in apropierea Donetkului constituie cea mai grava violare a acordului de incetare a focului(…) din februarie”. ”Aceste lupte risca sa declanseze o noua spirala a violentelor si a suferintelor umane”, a declarat purtatorul de cuvant Maja Kocijancic. ”Pentru noi, incetarea focului trebuie respectata integral si toate armele grele trebuie retrase de pe linia frontului si conservate in locuri unde au acces observatorii OSCE”, a adaugat ea, arata Le Parisien. Recentele lupte reprezinta cele mai importante infruntari dupa preluarea de catre rebeli a nodului feroviar strategic Debaltevo, la jumatatea distantei de bastioanele separatiste din Donetk si Lugansk, la putin timp dupa intrarea in vigoare a acordului de incetare a focului de la Minsk.

”Un numar mare de arme grele”

Intr-un raport publicat miercuri seara, Organizatia pentru securitate si cooperare in Europa (OSCE) a indicat ca a observat ”miscarile unui numar mare de arme grele in teritoriile controlate de Republica din Donetk, in general catre estul liniei frontului, in apropiere de Mariinka, inainte si in timpul luptelor”. OSCE a informat ca au fost vazute opt vehicule blindate, intre care patru erau tancuri si un camion militar care transporta o piesa de artilerie de calibrul 122 mm, dar si o coloana de infanterie. Misiunea OSCE, cu sediul la Donetk, a raportat ca a auzit aproape o suta de tiruri de artilerie, lansate dintr-o zona situata in apropiere de Donetk, miercuri, dar si tiruri de lansatoare multiple de rachete Grad.

Porosenko: Peste 9.000 de militari rusi se afla in Ucraina

Evocand o ”uriasa amenintare”, presedintele ucrainean Petro Porosenko a afirmat, ieri, ca peste noua mii de militari rusi se afla in Ucraina si i-a acuzat pe separatisti ca vor sa lanseze o noua ofensiva de mare anvergura, informeaza Reuters. In Parlament, Porosenko a adaugat ca Ucraina trebuie sa se pregateasca de o ”invazie generalizata” de-a lungul frontierei cu Rusia.

Lavrov: Kievul pune constant in pericol armistitiul

La Moscova, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a acuzat iarasi Kievul ca este responsabil de noile violente. ”Acordurile de la Minsk sunt constant puse in pericol de autoritatile de la Kiev”, a spus acesta. Pentru purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, Kievul incearca astfel sa faca presiuni asupra UE, care trebuie sa se pronunte in scurt timp pentru continuarea sanctiunilor indreptate catre Moscova.

 

author avatar
Tudor Borcea
87 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger