AcasăNews„Cele mai mari proteste din Praga de la căderea Comunismului” (VIDEO)

„Cele mai mari proteste din Praga de la căderea Comunismului” (VIDEO)

Zeci de mii de cehi au ieșit pe străzile Pragăi, luând parte la ceea ce a fost numit „cel mai mare protest de la căderea Comunismului”.  Manifestanții cer demisia prim-ministrului Andrej Babis, un personaj politic controversat acuzat de fraudă, și a ministrului justiției, Marie Benesova.

Considerăm inacceptabil ca, la 29 de ani de la Revoluția de Catifea, un agent al StB (Securitatea de Stat din Cehia) să fie prim-ministrul țării noastre. Îi vom cere să demisioneze” au răbufnit împotrivitorii, conform CNN.

Demonstrația pragheză de astăzi este numai o parte dintr-o serie de manifestații anti-Babis care se desfășoară deja de săptămâni. O mulțime estimată la 120 000 de persoane a umplut ieri Piața Wenceslas din capitala Cehiei, locul în care în urmă cu 30 de ani, alte proteste, transformate în revoluție, au dus la prăbușirea dictaturii. Liderii partidelor de opoziție au comunicat că se vor întâlni miercuri pentru a decide dacă vor face presiune pentru un vot de încredere.

Andrej Babis este o persoană cu un parcurs litigios. Magnatul a intrat în viața politică în 2012 și a devenit premier în 2017. Partidul său – Mișcarea Cetățenilor Nemulțumiți (ANO) – a primit atunci aproape 30% dintre voturi, de trei ori mai multe decât Partidul Civic Democrat, de orientare conservatoare, care a urmat pe locul doi. Însă problemele lui Babis sunt pe măsură: investigațiile asupra subsidiilor primite pentru afacerea sa agricolă de la Uniunea Europeană au condus la acuzații penale împotriva sa. Procurorii urmează să decidă dacă va fi inculpat. În altă speță, Comisia Europeană îl investighează pentru conflict de interese privind funcția sa de premier, ocupată simultan cu deținerea unei afaceri mari care a primit fonduri europene.

O altă chestiune ce îl urmărește pe premierul ceh este rolul său de agent în poliția secretă din perioada comunistă, lucruri dovedite de istorici cu documente de arhivă, precum și întărite de o Curte de justiție din Slovacia.

[youtube]78BPaCidqZs[/youtube]

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
399 afisari

1 COMENTARIU

  1. La la Papa au iesit 150.000 si 500.000 in toata tara la Rege au iesit 1.000.000 de oameni si 1.500.000 in toata tara la trecerea la Domnul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger