AcasăNewsCele mai eficiente submarine rusesti

Cele mai eficiente submarine rusesti

Rusia se poate baza pe o intreaga haita de lupi ai marilor

Potrivit revistei americane The National Interest, Rusia urmareste reorganizarea capacitatilor flotei sale, modernizand toate submarinele din epoca razboiului rece si proiectand alte noi modele, informeaza Sputnik.

Rusia se poate baza pe o intreaga haita de lupi ai marilor

The National Intererest a publicat si un top al celor mai eficiente si performante submarine rusesti. In fruntea listei se afla Proiectul 971 (cod NATO Akula), unul din cele mai perfectionate submarine nucleare ale Rusiei. Chiar daca este mai putin silentios in raport cu rivalii europeni, Akula este insa mai performant gratie unei serii de modernizari, incluzand modelele K-152 Nerpa, K-157 Vepr, K-335 Gepard. A doua pozitie este ocupata de submarinul cu propulsie diesel-electrica 877 Paltus (clasa Kilo in cod NATO), renumit ca extrem de greu de detectat. Acest tip de submarin a cunoscut si un succes la export , fiind construit pentru China si India. Al treilea loc este ocupat de submarinul diesel electric 636 Varsavianka. Botezat ”gaura neagra” de catre expertii NATO (datorita silentiozitatii sale) acest submarin polivalent apartine celei de-a treia generatii de astfel de nave.

Noii veniti

Al patrulea loc al clasamentului este atribuit, potrivit The National Interest, unei noi clase de submarine nucleare, lansatoare de rachete de a patra generatie: 995 Borei. Primul submarin de acest tip, ”Iuri Dolgoruki”, dar si toate modelele din clasa Borei sunt dotate cu 16 rachete balistice intercontinentale Bulava si cu sase torpile. Submarinele apartinand proiectului 995 Borei sunt capabile sa furnizeze marinei rusesti o impresionanta platforma tehnica pentru anii ce vin. Pe lista se afla si submarinul polivalent de a patra generatie Iassen (Proiect 885). Submarinele nucleare de atac Iassen au un deplasament de 8.600/13.000 de tone si pot cobori la 600 de metri adancime. Potrivit specialistilor, ”sunt cele mai moderne si mai silentioase submarine de fabricatie ruseasca”. Dotate cu rachete supersonice de croaziera de tip Oniks si Kalibr, aceste aparate pot distruge tinte terestre de la o distanta de 1.500 km de coastele maritime.

 

author avatar
Tudor Borcea
1.778 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger