AcasăNewsCel putin 79 de morti in Siria, in urma violentelor de luni...

Cel putin 79 de morti in Siria, in urma violentelor de luni VIDEO

Armata siriana a lansat luni un nou asalt asupra orasului Homs, provocand moartea a 42 de persoane si ranirea altor catorva zeci, potrivit militantilor, intr-un moment in care comunitatea internationala se confrunta cu un blocaj in privinta conflictului din Siria.

Aceasta noua ofensiva, dezmintita inca o data de regim, survine la o zi dupa o vizita la Damasc a sefului diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a carui tara s-a opus sambata, impreuna cu China, rezolutiei ONU de condamnare a represiunii din Siria. n total, violentele au provocat moartea a cel putin 79 de persoane, luni, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO). Patruzeci si doi de civili au fost ucisi de fortele regimului la Homs (centru), iar alti zece in bombardamentele din Rastan, in provincia Homs.

In acelasi timp, sute de blindate au lansat un asalt impotriva Zabadani, in apropiere de Damasc, unde au fost ucise trei persoane, potrivit OSDO, care numara in total 15 morti in regiunea Damasc. In plus, trei ofiteri au fost ucisi in atacul asupra unui baraj militar la Idleb, a anuntat agentia oficiala Sana. Consiliul national sirian (CNS), principala coalitie a opozitiei, a cerut comunitatii internationale sa „actioneze rapid” pentru a impiedica un nou masacru la Homs, unde bombardamentele au provocat peste 230 de morti sambata, potrivit militantilor.

Regimul a imputat violentele „bandelor teroriste”, asa cum a facut de la inceputul revoltei, in urma cu 11 luni, cu pretul a cel putin 6.000 de morti, potrivit militantilor. Sotia presedintelui sirian, Asma al-Assad, a carei familie este originara din orasul Homs, si-a exprimat sustinerea fata de sotul ei pentru prima data de la inceputul revoltei, a anuntat, marti, cotidianul britanic The Times.

Trupele care incercuiesc si ataca Homs de mai luni au bombardat cu rachete si obuze mai multe cartiere din „capitala revolutiei”. Este prima data cand suferim un asemenea atac”, a declarat Omar Shaker, un militant contactat de AFP din Beirut, in timp ce bombardamentele se auzeau prin telefon. „Mai multe case sunt transformate in spitale improvizate unde ranitii primesc primul ajutor dar noi nu suntem bine echipati”, a adaugat el.

Unul dintre spitalele de campanie a fost lovit, potrivit opozitiei. Inregistrari video difuzate pe Internet arata cadavre adeseori insangerate zacand pe strazi printre tipete si plansete.

[youtube]oU4AzmiB340[/youtube]

author avatar
Ciprian Purice
91 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger