AcasăNewsCel putin 270.000 de romani isi vor pierde permisele auto

Cel putin 270.000 de romani isi vor pierde permisele auto

O noua lege ii pune pe jar pe soferii din Romania. Aceasta lege, elaborata de Ministerul Sanatatii, modifica normele minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Conform noilor prevederi, permisele de conducere nu vor mai fi eliberate sau reinnoite persoanelor care sufera de afectiuni neurologice grave, asta in cazul in care candidatul nu aduce un aviz medical autorizat in acest sens. „In consecinta, tulburarile neurologice asociate afectiunilor sau interventiilor chirurgicale care afecteaza sistemul nervos central sau periferic, conduc la deficiente senzoriale sau motorii si afecteaza echilibrul si coordonarea, trebuie sa fie luate in considerare in functie de efectele lor functionale si riscurile evolutive. In astfel de cazuri, eliberarea sau reinnoirea permisului de conducere se poate realiza sub rezerva evaluarii periodice, in cazul riscului de agravare. In plus, si somnorosii zilei vor avea probleme.

Somnorosii de zi nu vor mai avea permis

Sindromul de apnee moderata in somn de tip obstructiv corespunde unui numar de episoade de apnee si hipopnee pe ora (indice apnee-hipopnee) cuprins intre 15 si 29, iar sindromul de apnee severa in somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de minimum 30, ambele fiind asociate cu somnolenta diurna excesiva”, se arata in modificarile realizate. Acest lucru poate duce la o reducere semnificativa a numarului de soferi din tara pentru ca, potrivit unui studiu, Romania se pozitioneaza pe locul 5 in clasamentul european al adormirii la volan. Aceasta inseamna peste 270.000 de soferi care sufera de apneee in somn. Totusi, de aceasta afectiune sufera peste 40% din populatia intregii lumi. Afectiunea se manifesta prin intreruperea fluxului de aer in timpul somnului si prin episoade de sufocare brusca.

author avatar
Catalin Dumitrescu
8.673 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger