AcasăNewsCel mare atac cibernetic din istorie pare comandat de Coreea de Nord

Cel mare atac cibernetic din istorie pare comandat de Coreea de Nord

Grupul Lazarus, inamicul cibernetic numarul 1

In spatele atacului cibernetic care a infectat 200.000 de calculatoare, inclusiv fabrica Dacia de la Mioveni, s-ar afla hackeri din Coreea de Nord, spun doua dintre cele mai mari companii de securitate cibernetica, Symantec si Kaspersky Lab.

Grupul Lazarus inamicul cibernetic numarul 1

De vina ar fi asa-numitul Grup Lazarus, cunoscut pentru alte atacuri comise in trecut. Spre exemplu, in 2016, hackerii nord-coreeni au furat 81 de milioane de dolari de la Banca Centrala a Bangladeshului.

Lazarus, hackerii comunisti

Aceasta organizatie investeste masiv in noi variante ale programelor malware, iar in utimii opt ani ar fi responsabila pentru atacarea unor companii industriale, institutii media si financiare in cel putin 18 tari. O versiune mai veche a virusului care a lovit pe 12 mai anul acesta, din luna februarie, avea portiuni de cod similare cu un program numit Contopee, utilizat de grupul de hackeri Lazarus. Acest grup se afla sub controlul guvernului nord-coreean. „WannaCry si programul gruparii Lazarus au portiuni de cod unice. Acest grup s-ar putea afla si in spatele atacului cibernetic”, sustine Matt Suiche, expert in securitate informatica la o firma din Dubai.

Mai vine un val

Nu in ultimul rand, expertii au lansat, marti dimineata, un avertisment cu privire la posibilitatea unor noi atacuri cibernetice, dupa haosul global provocat de ransomware-ul WannaCry. Acest avertisment vine dupa ce mai multe companii de securitate cibernetica au identificat o legatura intre regimul nord-coreean si atacul cibernetic mondial, care a afectat peste 200 de tari.

Hackerii au furat si „Piratii din Caraibe” !

Johnny Depp impreuna cu toata echipa din Piratii din Caraibe 5 la promovarea filmului in Disneyland Paris

Atac cibernetic  la Hollywood: directorul executiv al  Disney, Bob Iger, ar fi declarat ca un nou film produs de companie a fost furat de hackeri, care au cerut o „rascumparare uriasa”. Desi Iger nu a explicat concret despre ce film este vorba, site-ul Deadline sustine ca a fost „piratat” noul episod al seriei  „Piratii din Caraibe 5 – Razbunarea lui Salazar”, care urmeaza sa apara in cinematografe la 26 mai. Alte surse au speculat ca ar fi vorba de pelicula cu noile aventuri ale lui Flash McQueen, celebrul personaj de la Pixar, care va fi lansata in luna iunie. Hackerii au solicitat ca rascumpararea sa fie achitata in moneda virtuala bitcoin si au amenintat ca vor publica primele cinci minute din film, apoi 20 minute, in cazul in care suma ceruta nu va fi platita.

author avatar
Bogdan Borcea
164 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger